Ν. Βούτσης: Καλώ τον Δ. Καμμένο να παραιτηθεί - Δεν ασκώ εκβιασμό, αλλά πίεση

Ν. Βούτσης: Καλώ τον Δ. Καμμένο να παραιτηθεί - Δεν ασκώ εκβιασμό, αλλά πίεση

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Έντονη και πλέον δημόσια είναι η πίεση που ασκείται στον Δημήτρη Καμμένο προκειμένου να παραιτηθεί από την θέση του αντιπροέδρου της Βουλής. Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Νίκος Βούτσης τον κάλεσε να… αδειάσει το γραφείο του, λέγοντας ότι «δεν μπορεί βάσει Κανονισμού να είναι Αντιπρόεδρος χωρίς να ανήκει σε κόμμα».

«Εγώ καλώ  δημοσίως και πάλι τον κ. Καμμένο και με βάση τη συζήτηση στη Διάσκεψη προέδρων, που δεν ακούστηκε διαφορετική άποψη», είπε αρχικά και φοβούμενος ότι σε περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μοφμής θα μιλάει για μια ώρα στην Ολομέλεια υποστήριξε ότι αν θέλει (σ.σ. ο Δ. Καμμένος) να μιλήσει πολιτικά για ό,τι του έχει συμβεί μπορεί χωρίς να επιβαρύνει τη Βουλή.

Παράλληλα, ο Ν. Βούτσης ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι τα χρονικά περιθώρια σφίγγουν για τον νυν ανεξάρτητο βουλευτή, καθώς εάν δεν παραιτηθεί τότε η κυβερνητική πλειοψηφία θα ασκήσει τα δικαιώματά της. «Δεν ασκώ έναν εκβιασμό. Ασκώ μία πίεση αν καταλαβαίνετε τη διαφορά. Γι' αυτό δεν λέω και πότε θα γίνει η Διάσκεψη», υπογράμμισε προαναγγέλλοντας ότι μέχρι την επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων οφείλει να έχει παραδώσει την έδρα του.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε ότι δεν μπορεί ένας ανεξάρτητος βουλευτής να εκτελεί χρέη αντιπροέδρου, υποστηρίζοντας ότι «αυτονοήτως ο κ. Καμμένος δεν μπορεί πλέον να διατηρεί τη συγκεκριμένη θέση». «Αν πάει αυτό το πράγμα στραβά τελικά θα εξαναγκαστούμε να γίνει ολόκληρη διαδικασία, να έρθουν εδώ 300 άνθρωπο, να γίνει και αλλαγή στον Κανονισμό μελλοντικά που θα λέει «αποκλείεται ένας ανεξάρτητος»… κλπ. Αλλά δεν κάνουμε παιχνιδάκια με τον Κανονισμό», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Τέλος, σχετικά με την προ ημερησίας διάταξη συζήτηση που έχει ζητήσει ο Κυριάκο Μητσοτάκης ο κ. Βούτσης είπε ότι θα είναι μια συζήτηση (ο Α. Τσίπρας είχε αιτηθεί συζήτηση με βάση το 142Α) και θα διεξαχθεί μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδας, αφού θα έχει γυρίσει ο πρωθυπουργός από τα ταξίδια του στο εξωτερικό.