Ν. Βούτσης: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια προσφορά προς την ΕΕ

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019, 20:47 - Τελευταία ενημέρωση: 22:28
-A +A
Ν. Βούτσης: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια προσφορά προς την ΕΕ

Την άποψη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια προσφορά της Ελλάδας σε ολόκληρη της Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έκλεισε μια εκκρεμότητα στην περιοχή των Βαλκανίων εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης από το βήμα  στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη συμβολή της Ελλάδας στο ζήτημα της συνανάπτυξης, της συνέργειας, κυρίως στον χώρο των Βλακανίων, τονίζοντας πως «με την άρση μιας εκκρεμότητας μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι μια προσφορά για την ίδια την ΕΕ, και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, που θα πιστωθεί και στη χώρα μας με ιστορική κλίμακα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της αληλεγγύης, της Ευρώπης των λαών, της συνεργασίας και της αναλογικής συμμετοχής στην ευθύνη και στα κοινά βάρη.

«Ίσως είναι η πρώτη φορά που το διακύβευμα των ευρωεκλογών αποκτά καθαρό υπαρξιακό χαρακτήρα. Τα κλισέ 'απαντάμε με περισσότερη Ευρώπη' χρειάζονται νοηματοδότηση, ποια Ευρώπη θέλουμε. Η διατήρηση του status quo, η εμμονή στη λιτότητα και η δημιουργία μιας Ευρώπης-φρούριο δεν μπορούν να αποτελούν λύση. Η Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων θα έχει υπογράψει τη διάλυσή της, καθώς θα πρόκειται για μια Ευρώπη με νεοαποικιακά χαρακτηριστικά και ειδικές οικονομικές ζώνες» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

 

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, έκανε λόγο για αποτυχία της Ευρώπης να την αντιμετωπίσει και να προετοιμαστεί για τα προσφυγικά ρεύματα του μέλλοντος, «που οδήγησε νομοτελειακά σε μια επιθετική εσωστρέφεια που πήρε τη μορφή της συγκρότησης περιφερειακών μπλοκ κρατών με σαφή αντιευρωπαϊκή προδιάθεση και ανάλογες πρακτικές». Η ηχηρή αδράνεια της Ευρώπης, προσέθεσε, «έφερε ξανά στο φως της ευρωπαϊκής ιστορίας τους σκελετούς του εθνικισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, αντέταξε την ανάγκη μετά τις ευρωεκλογές να υπάρξει μια συνειδητοποίηση των πολιτικών ηγεσιών των δημοκρατικών κομμάτων και εκ παραλλήλου μια συλλογική αφύπνιση μέσα στο εκλογικό σώμα για το μέγεθος της επικινδυνότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα