Ν. Βούτσης: Διαφωνώ απολύτως με τις τάσεις στοχοποίησης λειτουργών της δικαιοσύνης

Σάββατο 05 Ιανουαρίου 2019, 12:04
-A +A
Ν. Βούτσης: Διαφωνώ απολύτως με τις τάσεις στοχοποίησης λειτουργών της δικαιοσύνης

Την αντίθεσή του στις «τάσεις χειραγώγησης, συμψηφισμού ή στοχοποίησης λειτουργών της δικαιοσύνης, απ’ όπου κι αν αυτές οι νοοτροπίες επιβιώνουν ακόμα μέσα στο πολίτικο σύστημα», εξέφρασε με συνέντευξή του ο πρόεδρος της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, επισήμανε ότι: «Έχω πει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ότι η ελληνική Βουλή και το πολίτικο σύστημα θα πρέπει να την ενθαρρύνουν  για να μπορεί έγκαιρα ακόμα και μέσα στις ασφυκτικές προθεσμίες του σημερινού Συντάγματος και του άρθρ. 86 να διαλευκάνει και να τεκμηριώνει όλες τις υποθέσεις. Η εμπιστοσύνη αυτή δε μπορεί να είναι «α λα καρτ» και προφανώς διαφωνώ απολύτως με τάσεις χειραγώγησης, συμψηφισμού ή στοχοποίησης λειτουργών της δικαιοσύνης, απ’ όπου κι αν αυτές οι νοοτροπίες επιβιώνουν ακόμα μέσα στο πολίτικο σύστημα».

Επίσης ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμηση ότι το άρθρο 16 «δεν θα τινάξει στον αέρα την διαδικασία». «Η ιδία η ύλη της συνταγματικής αναθεώρησης έχει πληθώρα άλλων άρθρων που ενισχύουν τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως επίσης υπάρχει και ένας κοινός τόπος άρθρων που θα μπορούσαν να υπερψηφιστούν από περισσότερες από μια πολίτικες δυνάμεις. Με μεγάλο ενδιαφέρον θα περιμένουμε όλοι με τη λήξη του Γενάρη τα σχετικά πορίσματα», συμπλήρωσε.

Ως προς το θέμα της πιθανής αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και ερωτηθείς αν μπορεί να σχηματισθεί μια νέα κυβερνητική ή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, απάντησε ότι «δε μπορώ να το προδικάσω, όμως δεν το αποκλείω», αν και εν συνεχεία επισήμανε πως «ο πρωθυπουργός είναι πολύ σαφής ότι η παρούσα κυβέρνηση εργάζεται για να εξαντλήσει τον εκ του Συντάγματος προβλεπόμενο χρόνο της τετραετούς διακυβέρνησης»

Απαντώντας στις καταγγελίες περί ανταλλαγής «Μακεδονικού» με συντάξεις απάντησε ότι «αλίμονο εάν η  σημαντική προσπάθεια που γίνεται για την επίλυση μιας 25ετούς εκκρεμότητας που έχει δηλητηριάσει και εν μέρει αποσταθεροποιήσει την περιοχή, επαφίετο σε συγκυριακές ή οικονομικού περιεχομένου συναλλαγές και σε συμψηφισμούς».

Για την υποχρέωση αμέσως μετά τη ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών σημείωσε ότι θα δοθεί πράσινο φως για την προσχώρηση πλέον της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, όπως ρητά η Συμφωνία προβλέπει και ότι «θα γίνουν δυο διαφορετικές διαδικασίες και ψηφοφορίες σε σύντομο χρόνο. Αποκλεισμένων απολύτως των σεναρίων που διακινούνται ότι θα ήταν δυνατό αυτή η δεύτερη ψηφοφορία να γίνει μετά από εθνικές εκλογές».

Ο πρόεδρος της Βουλής δεν αποκλείει την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών εντός του Φεβρουαρίου, ενώ επικαλούμενος δημόσιες τοποθετήσεις Ελλήνων βουλευτών, εκτιμά ότι θα υπάρχει «απόλυτη πλειοψηφία» για την έγκρισή της.

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις τόνισε ότι  «εκτιμώ ότι στο τέλος του μηνά θα μπορούσε με επισπεύδουσα την ελληνική κυβέρνηση να έρθει το εξαιρετικό, κατά τη γνώμη μου, πόρισμα το οποίο έχει ήδη εκπονήσει η αρμόδια επιτροπή στην Ολομέλεια και να αποφασιστούν οι κατάλληλες ενέργειες σε διπλωματικό, κοινοβουλευτικό και νομικό  επίπεδο για τις διεκδικήσεις».

«Είναι οι αποζημιώσεις για τις πόλεις, τουλάχιστον 110 διαπιστωμένες -αλλά είναι πολλές περισσότερες-, εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας, είναι τα αποτελέσματα του λοιμού μετά από την αναγκαστική λεηλασία της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής για τα στρατεύματα της Βόρειας Αφρικής τότε, είναι οι κλοπές μεγάλων αρχαιολογικών ευρημάτων και βέβαια οι αποζημιώσεις που αφορούν στα θύματα των πολεμικών εμπλοκών», συμπλήρωσε.. 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα