Ν. Ανδρουλάκης: Απαράδεκτοι χειρισμοί της κυβέρνησης για τον κοινό πυροσβεστικό στόλο της ΕΕ

Ν. Ανδρουλάκης: Απαράδεκτοι χειρισμοί της κυβέρνησης για τον κοινό πυροσβεστικό στόλο της ΕΕ

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ την απόφαση της κυβέρνησης να μην συμμετάσχει η Ελλάδα στον κοινό στόλο εναέριων πυροσβεστικών μέσων, τονίζοντας ότι ειδικά μετά την περσινή τραγωδία στο Μάτι πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε μέσο ώστε να μην ξαναζήσουμε ανάλογες στιγμές.

Η αναφορά του Νίκου Αναδρουλάκη έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της ελληνικής πλευράς να μην να μείνει εκτός της συγκεκριμένης δομής και αυτό παρά το γεγονός ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι έθετε συνεχώς το θέμα στις επαφές που είχε με Έλληνες αξιωματούχους χωρίς όμως να πάρει θετική απάντηση.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι δυστυχώς η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Κροατία επέλεξε να μην εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες που προβλέψαμε στη νέα νομοθεσία και να μη χρησιμοποιήσει Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να εντάξει στην μεταβατική δεξαμενή εθνικά μέσα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται αναξιοποίητα.

«Παράλληλα, η χώρα μας εμφανίζεται απρόθυμη να χρησιμοποιήσει και την πρόβλεψη του νέου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για επισκευή των εθνικών μέσων όπως τα πυροσβεστικά αεροπλάνα καναντέρ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή καθηλωμένα λόγω αδυναμία επισκευής με το 75% των εξόδων να καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμα όμως πιο ανησυχητικές είναι οι δικαιολογίες που κατά καιρούς έχουν προβάλει οι αρμόδιες υπηρεσίες για την μη χρήση των ευκαιριών που μας δίνει η νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς φαίνεται ότι δεν έχουν διαβάσει καν τις προϋποθέσεις. Ισχυρίζονται ότι σε περίπτωση αξιοποίησης της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, τότε θα είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε τα μέσα αυτά σε άλλη χώρα σε περίπτωση που το αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως η υποχρέωση αυτή υπάρχει μόνο για τα νέα μέσα που θα αγοραστούν με ευρωπαϊκά χρήματα που θα κυμαίνονται από το 80 έως 90% των συνολικών εξόδων, κι αυτό μετά το 2021.

Γνωρίζοντας τις πρακτικές αδυναμίες της χώρας μας, ως αρμόδιος εισηγητής της Σοσιαλιστικής Ομάδας αγωνίστηκα για να εντάξουμε ρυθμίσεις στη νομοθεσία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύεται αυτές τις ευκαιρίες. Πάνω από τα μισά εναέρια μέσα που διαθέτουμε είναι αυτή τη στιγμή καθηλωμένα. Η χώρα μας πρέπει να αξιοποιήσει κάθε μέσο ώστε να μην ξαναζήσουμε ανάλογες ανθρώπινες τραγωδίες όπως αυτή στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής», σημειώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης.