Ν. Αναστασιάδης: «Δε θα γίνουν αποδεκτές στρατιωτικές εγγυήσεις»

Ν. Αναστασιάδης: «Δε θα γίνουν αποδεκτές στρατιωτικές εγγυήσεις»

Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές στρατιωτικές εγγυήσεις και ποτέ δεν θα αποδεχθεί το δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας στη χώρα, ακόμη και στην ασφάλεια του τουρκοκυπριακού κρατιδίου, δηλώνει ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν.  Αναστασιάδης, σύμφωνα με το κυπριακό κανάλι Sigma.

Το θέμα των εγγυήσεων είπε ο Πρόεδρος θα συζητηθεί στο τέλος της διαδικασίας, ωστόσο σημείωσε πως το γεγονός ότι τίθεται προς συζήτηση είναι ενθαρρυντικό.

Στη συνέντευξή του, ο Πρόεδρος διερωτήθηκε επίσης ποιος θα μπορούσε να αποδεχθεί το δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας, ακόμη και για την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού κρατιδίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι οι συνθήκες του 1960 έγιναν κάτω από άλλες συνθήκες, ενώ σήμερα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκης Ένωσης, το σύστημα διακυβέρνησης διασφαλίζει τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων.

Ο Ν. Αναστασιάδης είπε επίσης πως η ελληνοκυπριακή πλευρά και η ελληνική κυβέρνηση, μαζί με ακαδημαϊκούς και νομικούς, μελετούν υπαλλακτικούς τρόπους για τα θέματα της ασφάλειας. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως «η λύση θα είναι ένα προϊόν συμβιβασμού και συναντίληψης, με σκοπό να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για το μέλλον», όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος.

Τέλος, ανέφερε ότι το σύστημα διακυβέρνησης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διασφαλίζει τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων. Επίσημη ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, σχετικά με τη συνέντευξη, αναφέρει πως:

«Απογοήτευσε και προβλημάτισε έντονα με τη συνέντευξη του ο κ. Αναστασιάδης. Είναι θεσμικά και πολιτικά απαράδεκτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παραποιεί το νόημα της δημοκρατίας και του διαλόγου υιοθετώντας το δόγμα ότι όσοι διαφωνούν με τους χειρισμούς του, δεν θέλουν λύση και δεν πρέπει να ενημερώνονται».