Τα σενάρια για νέα μέτρα - Περίπτερα και μίνι μάρκετ θα κλείνουν τα μεσάνυχτα

 Τα σενάρια για νέα μέτρα - Περίπτερα και μίνι μάρκετ θα κλείνουν τα μεσάνυχτα
Eurokinissi

Την διακοπή λειτουργίας στα περίπτερα και στα μίνι μάρκετ μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, προκειμένου να σταματήσει η πώληση αλκοόλ και ο συγχρωτισμός σε πλατείες ή άλλους ανοιχτούς χώρους, εξετάζει η κυβέρνηση. Σχετικές ανακοινώσεις πιθανώς να γίνουν σήμερα το απόγευμα από τον Ν.Χαρδαλιά.

Στο τραπέζι βρίσκονται κι άλλα μέτρα, όπως η καθολική χρήση μάσκας και οι περιορισμοί σε ηλικιακές ομάδες, ειδικά σε άτομα 65 ετών και άνω. Στο ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, όπως αυτά, αναφέρθηκε σήμερα ο Ν.Χαρδαλιάς, επαναλαμβάνοντας ότι είμαστε ακόμη μακριά από ένα lockdown. 

Σήμερα επίσης αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr  η ειδική πλατφόρμα για τα μέτρα που θα ισχύουν σε κάθε περιοχή, καθώς και για την επιδημιολογική της εικόνα. Σε ένα χάρτη της Ελλάδας που θα περιλαμβάνει τόσο τους δήμους, όσο και τις περιφερειακές ενότητες, οι πολίτες θα μπορούν να δουν τον βαθμό επικινδυνότητας που ισχύει την συγκεκριμένη στιγμή στην περιοχή που τους ενδιαφέρει. Κάθε δήμος ή αντιστοίχως κάθε περιφερειακή ενότητα θα είναι χρωματισμένη με ένα από τέσσερα παρακάτω χρώματα, πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο. Βάζοντας σε σε ειδικό πεδίο τον ταχυδρομικό τους κώδικα, οι πολίτες θα ενημερώνονται ως προς το τι ισχύει ανά περιοχή και ανά τομέα δραστηριότητας.

Στο μέτωπο της Αττικής που είναι και το πιο επικίνδυνο από τα 342 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, τα 213 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τα ενεργά κρούσματα στην Αθήνα είναι περισσότερα από 900. Εφόσον φτάσουμε να μετράμε καθημερινά πάνω από 500 κρούσματα για τουλάχιστον τρεις ημέρες, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε, προειδοποίησε η Αναστασία Κοτανίδου πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Απέχουμε από ένα lockdown"

"Είμαστε μακριά από ένα lockdown.Έχουμε πολλά ακόμη μέτρα πριν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, αναφέροντας την χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ή μέτρα για ηλικιακές ομάδες άνω των 65. "Αλλά αυτά θα τα δούμε με βάση τα στοιχεία της συγκεκριμένης στιγμής", τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. 

Χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευση σχετικά με την αντίδραση της κυβέρνησης τόσο στην πανδημία όσο και στις φυσικές καταστροφές, παραθέτοντας στοιχεία που καταδεικνύουν την άμεση αντίδραση της πολιτείας."Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας του μικροκομματικού του άγχους επιχειρεί να συνδυάσει εικασίες φήμες και επιχειρησιακή άγνοια για τρία διαφορετικά περιστατικά", σημείωσε.

Για τα κρούσματα στην Πάρο επεσήμανε ότι κανείς δεν ήθελε να στοχοποιήσει καμία περιοχή. Ειδικότερα, αρνήθηκε εξάλλου ότι υπήρξε συνειδητή ή ασυνείδητη απόκρυψη στοιχείων για τα κρούσματα κορωνοϊού στην Πάρο και άλλα νησιά στα οποία επιβλήθηκε μερικό lockdown το Καλοκαίρι, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «διεθνή πρακτική» η παροχή στοιχείων ανά περιφέρεια.