Δεν υπάρχει θέμα αύξησης του νερού αλλά υπάρχει θέμα σπατάλης

Δεν υπάρχει θέμα αύξησης του νερού αλλά υπάρχει θέμα σπατάλης

Για «πενία στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης» και «πολιτική σπέκουλα», έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε για την τοποθέτησή του σχετικά με το νερό, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

«Είναι κακό να παίρνουμε ένα κομματάκι μίας συζήτησης και να νομίζουμε, ότι μ'' αυτό μπορούμε να αποκαλύψουμε κάτι. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει θέμα αύξησης των τιμών της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και των περισσοτέρων οργανισμών που χειρίζονται το νερό. Όμως υπάρχει ένα τεράστιο θέμα σπατάλης», τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.

Συνέχισε λέγοντας πως «όταν δεν υπάρχει καλή ποιότητα νερού και όταν οι δήμοι δεν φροντίζουν ώστε να είναι οι δημότες ενημερωμένοι, να προσέχουν να μην σπαταλούν, εκεί υπάρχει ένα θέμα καλής τιμολόγησης. Η τιμή είναι σε αυτές και μόνο τις περιπτώσεις ως φόβητρο και πρέπει να λειτουργήσει ως τέτοιο».

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υδάτινων Πόρων της Βουλής, ο γαλάζιος βουλευτής ανέφερε ότι το νερό είναι «απαράδεκτα φθηνό» και η «σπατάλη του είναι εξωφρενική». Σημείωσε ότι η επεξεργασία του είναι σχεδόν σπάνια ακόμα και σε μικρές πόλεις όπου τα εκεί θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτικά τα πράγματα». Ο ίδιος, μάλιστα, σημείωσε ότι ότι οι δήμοι ακόμα δεν έχουν κατορθώσει να βρουν μια πολιτική στο ζήτημα της τιμολόγησης και έφερε ως παράδειγμα δήμο ο οποίος έχει 77 διαφορετικές τιμές για το νερό.

Αναλυτικά τι είπε ο κ. Παπαδημητρίου:

«Σε κάποιο βαθμό θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας στο ζήτημα της επεξεργασίας του νερού και της ποιότητας του νερού σε ολόκληρη την χώρα. Χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, μάλιστα έχω υπόψη μου έναν δήμο, όχι μακριά από την Αθήνα που είναι αποτέλεσμα τριών δήμων, ο οποίος για παράδειγμα, έχει 77 διαφορετικές τιμές, για το ίδιο προϊόν, για το νερό. Οι δήμοι ακόμη δεν κατόρθωσαν να βρουν μια πολιτική στο βασικό θέμα που είναι η τιμολόγηση. Το νερό είναι, δυστυχώς, απαράδεκτα φθηνό, η σπατάλη του είναι εξωφρενική, η δε επεξεργασία του είναι σχεδόν σπάνια ακόμη και σε μικρές πόλεις, όπου εκεί θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτικά τα πράγματα. Άρα θα ήταν καλό για την Επιτροπή να δώσει λίγο περισσότερο βάρος στο θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, όταν πρόκειται για τις χρήσεις, οι οποίες είναι πολύ κοντά στην καθημερινότητα του ανθρώπου, πέραν των αγροτικών και των άλλων χρησιμοτήτων. Η ύδρευση, όπως πολύ σωστά την λέτε και η αποχέτευση, η οποία έχει τεράστια συνάρτηση με το περιβάλλον και δυστυχώς ακόμη γίνεται, ακόμη και όταν υπάρχουν επεξεργασίες, διότι όλοι έχουμε υπόψη μας ότι οι τεχνικές προδιαγραφές της επεξεργασίας μπορεί να είναι άριστες στα χαρτιά, αλλά από κει και πέρα η καθημερινή της λειτουργία είναι εξαιρετικά ακριβή και πολύ συχνά οι δήμοι έχουν την πρόκληση να την κάνουν λίγο φθηνότερη».