Μονομαχία αρχηγών απόψε για τις τηλεοπτικές άδειες

Μονομαχία αρχηγών απόψε για τις τηλεοπτικές άδειες

Σε μονομαχία αρχηγών αναμένεται να εξελιχθεί απόψε η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή για να στηρίξει την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, ήδη, στο πρόσφατο υπουργικό Συμβούλιο έδωσε το στίγμα των προθέσεων του, ενώ και σήμερα – σύμφωνα με πληροφορίες - θα επιτεθεί στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι στηρίζει τη διαπλοκή.

 

Υπό αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης –όπως διαρρέουν συνεργάτες του- θα χρεώσει στην κυβέρνηση ότι επιχειρεί να στήσει μια νέα διαπλοκή, καθώς πλέον όλες τις αρμοδιότητες τις έχει ο αρμόδιος Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και όχι το ΕΣΡ. Εξάλλου, κατά την διάρκεια των τριών Διασκέψεων των Προέδρων η γαλάζια παράταξη κατήγγειλε την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να στήσουν ένα νέο καθεστώς, με δεδομένο ότι το ΕΣΡ ουσιαστικά παρακάμφθηκε πλήρως.

Ήδη, πάντως, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έδωσε τον τόνο,  όταν στην ομιλία του έστρεψε τα πυρά του προς την ΝΔ, δυναμιτίζοντας το κλίμα. Την κατηγόρησε ότι λειτουργεί «χέρι-χέρι» με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο ισχυριστεί ότι η ΝΔ δίνει επιχειρήματα(!) στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών και σε άλλους,  ώστε να έλθουν εκ νέου στην επιφάνεια τα σενάρια για Grexit. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι πίσω από τις κινητοποιήσεις των αγροτών βρίσκονται οι «εγκάθετοι της ΝΔ και της Χρυσής Αυγή», ενώ τόνισε κοιτώντας προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης: «Οι καπεταναίοι σας είναι αυτοί που κλείνουν τους δρόμους και συγκρούονται με τους Βούλγαρους οδηγούς φορτηγών».

Σφοδρή μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες

Από νωρίς άρχισαν τα όργανα στη Βουλή, με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο να ζητάει να αποσυρθεί η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες και να έρθει σε άλλο νομοσχέδιο ως τροπολογία ή ως ξεχωριστό νομοθέτημα. Φυσικά η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε για να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, αφού αφενός προεδρεύουσα της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου εκτίμησε ότι δεν υφίσταται παρεμπίπτον ζήτημα (και ως εκ τούτο το κατέρριψε), ενώ ο αρμόδιος Υπουργός Επικρατείας ισχυρίστηκε: «κόψτε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα».

Μάλιστα, όταν η αντιπολίτευση και κυρίως ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας τόνισε το ΣτΕ θα την απορρίψει η κυρία Χριστοδουλοπούλου αρκέστηκε να πει «θα το δούμε!». Λίγο νωρίτερα, πάντως, ο κ. Παππάς έσπευδε να κατηγορήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να καθυστερήσουν την διαδικασία. «Η αντιπολίτευση έχει βάλει στο τραπέζι ένα επιχείρημα: ότι βιαζόμαστε. Εσείς δεν βιαζόσασταν καθόλου. Το πανελλήνιο καταλαβαίνει γιατί εσείς ζήσατε επί 25 χρόνια μαζί και με το καθεστώς της ανομίας. Δεν δέχομαι ότι αιφνιδιάσαμε. Το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί πριν από 3,5 μήνες και είπαμε ότι είναι το πρώτο βήμα. Ακούγαμε προφάσεις εν αμαρτίαις», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ) υπογράμμισε ότι η διάταξη είναι προκλητική, αντισυνταγματική και επιβλαβής. «Δεν αντέχει το πολίτευμα αυτή την θεσμική συμπεριφορά», τόνισε και πρότεινε η κυβέρνηση να την αποσύρει και την επαναφέρει ως αυτοτελές νομοθέτημα. «Γιατί αυτή η πρεμούρα της κυβέρνησης;», αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς και πρόσθεσε: «μήπως θέλει η κυβέρνηση να καταστήσει τη Βουλή κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τα υπάρχοντα κανάλια; Μήπως ξεπλένουμε τα κανάλια και κάνουμε μία νέα αρχή με τα ίδια πρόσωπα; Δεν έχουμε καταλάβει που το πάει η κυβέρνηση». Μήπως γιατί δεν κατάφερε να φτιάξει το παράλληλο τραπεζικό σύστημα και τώρα δραπετεύει;», είπε  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «δείχνει ότι φοβάται τον διάλογο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης σχολίασε ότι η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει στην πίττα και σε άλλους παίκτες η δε αντιπολίτευση υπερασπίζεται το σημερινό καθεστώς. «Η ουσία είναι ότι η ενημέρωση, που είναι κοινωνικό αγαθό, θα μείνει στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων», συμπλήρωσε.

Στην αντιπολίτευση απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. «Προσπαθείτε να καθυστερήσετε την δημοκρατική τομή επί 3,5 μήνες. Η κυβέρνηση δεν βιάζεται. Προσπαθεί όμως να εφαρμόσει το Σύνταγμα. Περιμέναμε επί 3 μήνες η ΝΔ να βγάλει πρόεδρο, κάναμε τρεις συνεδριάσεις και φέραμε 2 τροπολογίες. Καμία από αυτές τις κινήσεις συναίνεσης δεν έγινε δεκτή από την αντιπολίτευση», τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου τα μεσάνυχτα, δεδομένου ότι, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί θα μιλήσουν. Και φυσικά το πεδίο αντιπαράθεσης δεν θα είναι μόνο η επίμαχη τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά τόσο το ασφαλιστικό όσο και το φορολογικό.

Αλέξανδρος Διαμάντης