Μητσοτάκης-Τσίπρας δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο διαφορετικές πολιτικές προτάσεις

Μητσοτάκης-Τσίπρας δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο διαφορετικές πολιτικές προτάσεις

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Και όμως δεν είναι όλοι ίδιοι. Και όμως ακόμα και σε περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε, όπου η πολιτική περνάει περίοδο αμφισβήτησης από την ίδια την κοινωνία, οι δύο βασικοί διεκδικητές της εξουσίας αποδεικνύεται καθημερινά ότι εκπροσωπούν δύο απολύτως διαφορετικές φιλοσοφίες, δύο απολύτως διαφορετικές λογικές άσκησης της πολιτικής. Δύο προτάσεις, τις οποίες θα πρέπει να αξιολογήσουν οι πολίτες στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διασταυρώνουν σε ημερήσια βάση πλέον τα ξίφη τους, με την αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες να έχει ήδη αρχίσει, ο πρόεδρος της ΝΔ όμως είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι προσπαθεί να περάσει μία άλλη φιλοσοφία αντιπολίτευσης. Μία αντιπολίτευση η οποία κινείται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από εκείνη που είχε υιοθετήσει ο κ.Τσίπρας από την ίδια θεσμική θέση, μερικά χρόνια πριν.

Πρόσφατο παράδειγμα η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν προσπάθησε να υπονομεύσει την Ελλάδα για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Δεν θέλησε να κατακρίνει την κυβέρνηση, μεταφέροντας την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στο εξωτερικό. Αντιθέτως, όπως έκανε και σε άλλες διεθνείς του επαφές, κάλεσε τους επενδυτές να εμπιστευθούν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα.

«Ναι, πιστεύω ότι υπάρχει λόγος για να εμπιστευθεί κάποιος την Ελλάδα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και θα κάνουμε πράξη αυτά που λέμε» είπε μεταξύ άλλων στο CNN.

Το ίδιο είχε πράξει στο πρόσφατο παρελθόν όντας προσκεκλημένος σε μεγάλα ξένα ΜΜΕ όπως το CNBC, οι Financial Times, το Bloomberg και στο ρωσικό πρακτορείο TASS. Μην ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε τοποθετηθεί θετικά μέσω Twitter και για την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου. Με μήνυμά του στα αγγλικά επανέλαβε τη δέσμευσή του για επαναφορά της χώρας στην υψηλή επενδυτική βαθμίδα (investment grade) μέσα σε 18 μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.

Η στάση αυτή του κ.Μητσοτάκη δεν έχει καμία σχέση με την τακτική που ακολουθούσε ο Αλέξης Τσίπρας όταν εκείνος βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Ήταν τότε που εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απειλούσε τους επενδυτές ότι θα έχαναν τα λεφτά τους, αν τολμούσαν να επενδύσουν στη χώρα μας. «Όσοι έρθουν να κερδοσκοπήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας να το υπολογίσουν και δεύτερη φορά. Θα χάσουν τα λεφτά τους, αλλά θα τεθούν και υπόλογοι έναντι του νόμου» έλεγε τον Οκτώβριο του 2013, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνοντας με νόημα: «Η ελληνική Δημοκρατία έχει νόμους. Και έχουμε και εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Δεν διαχειρίζονται την περιουσία που τους την κληρονόμησαν οι παππούδες τους. Διαχειρίζονται τους κόπους και την περιουσία χρόνων ενός ολόκληρου λαού».

H «παλαιοκομματική άσκηση αντιπολίτευσης» θα έλεγε ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν υπάρχει καλύτερη εποχή από αυτή που διανύουμε, για να αρχίσει τα «μεγάλα λόγια» και τις «βαρύγδουπες» υποσχέσεις. Το όλο σκηνικό άλλωστε θα ευνοούσε μία τέτοια στρατηγική. Η κυβέρνηση δείχνει νευρικότητα σε πολλούς τομείς, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν παγιωμένη διαφορά για την ΝΔ και οι πολίτες δείχνουν να «ακούν» τον πολιτικό λόγο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρόλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης δεν ακολουθεί την πεπατημένη, την οποία ακολούθησε με μεγάλη «επιτυχία» ο κ.Τσίπρας, όταν εκείνος βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Πρόκειται αναμφίβολα για μια προσωπική πολιτική επιλογή, η οποία μένει να φανεί στις προσεχείς εκλογές το πώς θα την υποδεχθούν τελικά οι πολίτες..