Θα απαντήσετε για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας
Μητσοτάκης σε Τσίπρα

Θα απαντήσετε για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας

Μετά την προαναγγελία του Στέλιου Πέτσα για περαιτέρω διερεύνηση από τη Βουλή των σκοτεινών πεπραγμένων του ΣΥΡΙΖΑ με πρωταγωνιστή τον Νίκο Παππά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε εν νέου το γάντι στον Αλ. Τσίπρα. Μάλιστα, προειδοποίησε τον πρώην πρωθυπουργό ότι θα υπάρχει χρόνος να δώσει απαντήσει για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες. «Δεν θα μπω στον πειρασμό να μιλήσω για σκάνδαλα.

Θα υπάρχει χρόνος να ερωτηθείτε και να δώσετε απαντήσεις, θα απαντήσετε για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να σημειωθεί νωρίτερα ότι ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί σε σκάνδαλα της μεταπολίτευσης. 

Κανένας εφησυχασμός για τον κορονοϊό 

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στον κορονοϊό ζητώντας από τους πολίτες να μην εφησυχάζουν. Ξεκαθάρισε δε, ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη είτε να χαλαρώσει τα μέτρα είτε να λάβει πρόσθετα με βάση τους ειδικούς. Είπε, πάντως, ότι η ανάγκη για εγρήγορση είναι μεγαλύτερη από ό,τι ήταν πριν έναν μήνα.

«Τώρα που πήραμε τη συνειδητή απόφαση να ανοίξουμε τα σύνορα θα υπάρχουν εισερχόμενα κρούσματα. Για να μην έχουμε εστίες και να περιορίσουμε στο ελάχιστο χρειάζεται με μεγαλύτερη συνέπεια να τηρούμε τα μέτρα», είπε και σημείωσε ότι οι έλεγχοι θα συνεχίζονται και ειδικά στους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης. Εκεί, μάλιστα, θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές οι αρχές, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. «Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να χαλαρώσουμε. Εξακολουθεί ο ιός να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί οι κανόνες ισχύουν και όπου απαιτείται θα υπάρχουν πρόστιμα με βάση τη νομοθεσία», είπε.  

Την ίδια ώρα έντονη ήταν η κόντρα στις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου ήταν δέσμευση της ΝΔ, τέθηκε σε διαβούλευση στις αρχές του έτους, αλλά το αίτημα του ΚΚΕ να συζητηθεί με τη Βουλή ανοικτή ουσιαστικά το «πάγωσε». «Το έκανα δεκτό (σ.σ. το αίτημα), και γι’ αυτό συζητείται τώρα. Αλλιώς θα είχε ψηφιστεί τον Μάρτιο», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Στις αναφορές του Αλ. Τσίπρα περί χουντικών νομοθετημάτων που ουσιαστικά καταλύουν τη δημοκρατία ο Κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβέρνησε με τον Π. Καμμένο. «Πάρτε τον κ. Καμμένο να μας μιλήστε για μονοπώλιο δημοκρατικής ευαισθησίας. Εσείς κυβερνήσατε μαζί του. Είχατε την επιλογή το 2015 να κυβερνήσετε με άλλο κόμματα και εσείς στρατευθήκατε με τη χειρότερη εκδοχή του εθνικιστικού λαϊκισμού», υπογράμμισε.

«Η πρακτική της τυφλής βίας λέγεται φασισμός»

Νωρίτερα, με αναφορά στον βανδαλισμό του μνημείου για τους τρεις ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη Marfin είχε ξεκινήσει την ομιλία του στο νομοσχέδιο για τις πορείες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας. Μάλιστα βανδάλισαν και το μνημείο της Marfin. Αφαιρώντας και τον θυρεό της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τα λόγια περιττεύουν γιατί ουσιαστικά μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους. Τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν. Με άλλα λόγια μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της. Αυτή η πρακτική της τυφλής βίας λέγεται φασισμός. Και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος της διαδήλωσης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον ίδιο το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο, αφού το  κατοχυρώνει το Σύνταγμα εδώ και ενάμισι αιώνα. 

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το καθεστώς των συγκεντρώσεων, πορειών και συγκεντρώσεων διέπεται από 3 νομοθετήματα της δικτατορίας, τα οποία όπως σημείωσε κανείς δεν τόλμησε να τα απενεργοποιήσει. «Το κενό μετατράπηκε σε άρρηκτο ταμπού που κάποιοι κάλυπταν κατά το δοκούν», επισήμανε και μίλησε για την αντίφαση οι διαδηλωτές να συμμετέχουν σε μια πορεία υπό την ισχύ χουντικών διαταγμάτων. 

Ο Κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πάτησε πάνω στα χουντικά διατάγματα για να διατάξει την διάλυση συγκεντρώσεων. «Στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε ότι ενίοτε επικαλεστήκατε το χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσετε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της θητείας σας. Το κάνατε με διαμαρτυρία αστυνομικών με συγκέντρωση Κούρδων και με άλλη διαμαρτυρία, πατώντας σε χουντικά νομοθετήματα», σημείωσε. 

Σε ό,τι αφορά τα φαινόμενα που παρατηρούνται με μικρές ομάδες να κλείνουν τους δρόμους εξήγησε ότι τέτοια περιστατικά αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. «Το κέντρο είναι απροσπέλαστο. Πολιορκημένοι πολίτες και άδεια καταστήματα. Μοναδικοί ψύχραιμοι κάποιοι τουρίστες που βλέπουν το άγνωστο για τις χώρες του θέαμα», τόνισε ενώ υπογράμμισε ότι σπάνια γίνονται γνωστά τα αιτήματά των διαδηλωτών γιατί όταν κλείνει κανείς δεν βλέπει τον διαμαρτυρόμενο που περπατάει σε κλειστό δρόμο. «Συγκεντρώνουν τελικά την οργή των Ελλήνων πολιτών. Όλοι χάνουν

και υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι εκδηλώσεις γίνονται άλλοθι και μετεξελίσσονται σε επιθέσεις», προσέθεσε με νόημα. Την ίδια ώρα, επισήμανε ότι οι νέες διατάξεις δεν αφορούν τις καθιέρωνες μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες. Αντιθέτως, «θέτει ένα πλαίσιο για το πως θα πραγματοποιούνται οι δεκάδες μικρές διαδηλώσεις». «Ζημιώνεται ή όχι ο διαδηλωτής αν περιοριστεί σε μια λωρίδα. Θα ήθελα να μου απαντήσετε με ένα ναι ή ένα όχι. Να βρούμε μια χρυσή τομή. Η πραγματικότητα είναι  ότι μικρές πορείες γίνονται καταχρηστικές όταν διακόπτεται η κυκλοφορία σε όλη την πόλη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Υπενθύμισε, δε, ότι με τις βελτιώσεις του Μ. Χρυσοχοίδη  για να διαλυθεί μια πορεία θα πρέπει να παρίσταται εισαγγελέας πρωτοδικών. «Η διάλυση μιας συγκέντρωσης αποτελεί το έσχατο μέτρο και μόνο αν τελούνται αξιόποινες πράξεις ή απειλείται η ζωή και η σωματική ακεραιότητα θα επεμβαίνει η αστυνομία», είπε και έστειλε μήνυμα προς τις αστυνομικές δυνάμεις θα πρέπει να εξαντλούν κάθε περιθώριο για την οικειοθελή αποχώρηση των διαδηλωτών. 

«Κάποιοι εξύφαιναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των μαγαζιών τους»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός φωτογράφισε τις ανοιχτές υποθέσεις του Ν. Παππά με τον Χ. Καλογρίτσα και τον Σ. Μιωνή. «Επιστρέφω τη θρασύτατη κριτική περί αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων από εκείνους που συστηματικά αποδόμησαν τους θεσμούς. Αυτούς που εξύφαιναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των μαγαζιών τους», είπε με νόημα.