Μητσοτάκης σε Βούτση: Συμπεριφέρεστε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης σε Βούτση: Συμπεριφέρεστε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σκληρή απάντηση έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, με αφορμή την μεροληψία του τελευταίου υπέρ των βουλευτών της πλειοψηφίας. Όλα ξεκίνησαν όταν εις εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ διέκοψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ώρα που βρισκόταν στο βήμα της Βουλής. «Αν είστε κουρασμένοι να βγείτε έξω», τους προέτρεψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ν. Βούτση να τινάζεται από το έδρανό του για να προστατέψει τους «συντρόφους» του. «Αυτόν τον αυταρχισμό αλλού και όχι στο Πρόεδρο της Βουλής», απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με περνάει στην αντεπίθεση.

«Συμπεριφέρεστε ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν μπορείτε να επιβάλλεται την τάξη ή δεν θέλετε. Μεροληπτείτε κατά της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής επέμεινε δυνατά να φωνάζει πως ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευση θα πρέπει να μιλάει μέσω του προεδρείου.

«Γιατί ουρλιάζετε;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Όταν συστηματικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ασχημονούν θα την επιβάλλω εγώ την τάξη». «Δεν βρίσκεται σε τάξη σχολείου ή στο συνέδριο της ΝΔ σιγά μην επιβάλλεται την τάξη», είπε απρεπώς ο κ. Βούτσης για να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης.

-Κυρ. Μητσοτάκης: «Είμαστε στη Βουλή με έναν πρόεδρο ο όποιος εδώ και πολύ καιρό έχει αποποιηθεί το ρόλο του. Άλλωστε όπως είπατε κι εσείς είμαστε σε προεκλογική περίοδο και ο καθένας παίρνει το ρόλο του»

-Ν. Βούτσης: «Ο καθένας το ρόλο του αλλά εσείς είστε τέσσερα χρόνια τώρα σε προεκλογική περίοδο»

Πηγές της ΝΔ για το περιστατικό με τον κ. Βούτση

Η δημόσια αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκου Βούτση μόνον τυχαία δεν προκλήθηκε σήμερα. Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, συγκεκριμένη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκστόμισε μια άκρως προσβλητική φράση για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οποία ενώ προφανώς άκουσε και ο κ. Βούτσης δεν την ανακάλεσε ονομαστικά στην τάξη. Κάτι που, αντιθέτως, συνηθίζει, όταν πρόκειται για βουλευτές της ΝΔ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Δεν ήταν όμως μόνον αυτή η αφορμή της σημερινής αντιπαράθεσης. Ο κ. Βούτσης συμπεριφέρεται συστηματικά με τρόπο εξόφθαλμα μεροληπτικό σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραβιάζοντας προκλητικά την θεσμική κοινοβουλευτική παράδοση των ίσων αποστάσεων. Πηγές της ΝΔ επικαλούνταν τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν, όπως έλεγαν, «ότι ο κ. Βούτσης πολύ συχνά συγχέει το ρόλο του βαρόνου του ΣΥΡΙΖΑ με του πρόεδρου του βουλής».

1. Αρνείται να προγραμματίσει τις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις για το προσφυγικό και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που έχει ζητήσει εδώ και μήνες η ΝΔ, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της γιατί προφανώς οι δύο αυτές συζητήσεις φέρνουν σε δύσκολη θέση το ΣΥΡΙΖΑ.

2. Ανέχεται τη συστηματική απουσία των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ από τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου και αδιαφορεί όταν το επισημαίνει η ΝΔ.

3. Μεροληπτεί προκλητικά σε βάρος δικαιωμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως η κλήτευση μαρτύρων στις εξεταστικές επιτροπές.

4. Αρνείται κατ' επανάληψη την κλήτευση προσώπων στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής παραβιάζοντας κατάφωρα τα δικαιώματα της μειοψηφίας.

Ως ενδεικτική τέλος της συμπεριφοράς του κ. Βούτση, οι ίδιες πηγές επικαλούνταν όχι μόνον το συχνότατα απαξιωτικό ύφος του προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά ακόμη και την καταληκτική φράση που είπε στον πρόεδρο της ΝΔ περί του αιτήματος των εκλογών. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στην Πειραιώς και μόνον αυτή η φράση δικαίωσε πλήρως την κριτική που του άσκησε από το βήμα της βουλής ο κ. Μητσοτάκης ότι συμπεριφέρεται ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πρόεδρος του κοινοβουλίου.