Μητσοτάκης: Εκλογές πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή

Μητσοτάκης: Εκλογές πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή

Του Γιάννη Τρουπή 

Μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις στα Σκόπια στην αξιωματική αντιπολίτευση κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται ενόψει του ισχυρότερου τετελεσμένου, αυτό της αλλαγής του Συντάγματος των Σκοπίων και την υιοθέτηση εκ μέρους των γειτόνων όχι μόνον του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» αλλά κυρίως της απαράδεκτης παραχώρησης, όπως τονίζει η ΝΔ, που έκανε η κυβέρνηση να αυτοαποκαλούνται οι γείτονες Μακεδόνες -σκέτο- και να υποστηρίζουν ότι μιλούν τη δήθεν Μακεδονική γλώσσα.

Από την Κεφαλλονιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι η ΝΔ δε θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών.

«Από την πρώτη στιγμή έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ δε θα επικυρώσει την συμφωνία ούτε τώρα, ούτε στην επόμενη βουλή γιατί θεωρούμε ότι είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα, καθώς για πρώτη φορά εκχωρείται η «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα στους γείτονες.

Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι δε επικυρωθεί από τη βουλή είναι να γίνουν εθνικές εκλογές πριν έρθει στη Βουλή η προς κύρωση η συμφωνία.

Η εικόνα της γειτονικής χώρας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη χθεσινή πρώτη ψηφοφορία δεν συνάδει με την εικόνα χώρας που προσδοκά να μπει στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.  

Όλοι καταλαβαίνουν, λένε στην Πειραιώς, ότι αφού όλα αυτά επικυρωθούν με τη βούλα των γειτόνων σε ένα νέο Σύνταγμά, τότε η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας θα είναι ακόμη πιο ασθενής μετά την υπογραφή στις Πρέσπες.   

Η ΝΔ επιμένει ότι όσο προχωρά η υλοποίηση της συμφωνίας από την άλλη πλευρά τόσο δημιουργούνται τετελεσμένα τα οποία θα είναι δύσκολο να ανατραπούν στο μέλλον. Γι αυτό και θα πρέπει  ο κ. Καμμένος  να αποδείξει ότι όντως θεωρεί επιβλαβή τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως σημειώνουν γαλάζιες πηγές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται στην Κεφαλλονιά, η οποία σήμερα γιορτάζει τον Άγιο Γεράσιμο.  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολούθησε την λιτανείας ,στην οποία πήραν μέρος  χιλιάδες πιστοί.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με το Δήμαρχο Κεφαλλονιάς, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα του νησιού ενώ αμέσως μετά είχε συνάντηση  με τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνόδευε η πρώην αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και υποψήφια περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων με την στήριξη της ΝΔ Ρόδη Κράτσα.

Το πρόεδρο της ΝΔ συνοδεύουν επίσης ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης και  ο τομεάρχης υγείας και υπεύθυνος για τα Ιόνια νησιά Βασίλης Οικονόμου. Ο κ. Μητσοτάκης το απόγευμα θα μεταβεί στην Πύλο όπου και θα παραστεί στα Ναυαρίνεια 2018.