Μισό δισ. θα χάσει η Ελλάδα την επόμενη χρονιά λόγω Thomas Cook

Μισό δισ. θα χάσει η Ελλάδα την επόμενη χρονιά λόγω Thomas Cook

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Απώλειες που θα αγγίξουν το μισό δις ευρώ θα έχει η Ελλάδα την επόμενη χρονιά από την κατάρρευση της Thomas Cook, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη. «Η επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη. Υπολογίζεται πως θα χάσουμε μισό δισ. από τον ελληνικό τουρισμό. Γι' αυτό κάνουμε ό,τι μπορούμε να μην τον χάσουμε. Κάνουμε συνεχώς συναντήσεις. Συναντήσεις με αεροπορικές εταιρείες ώστε να αναπληρώσουμε αυτές που χάσαμε και εκεί πάνω να χτίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά στη Βουλή και συμπλήρωσε ότι πρέπει να αλλάξουμε την τουριστική μας στρατηγική.

Σύμφωνα με τον υπουργό η Ελληνική κυβέρνηση έδειξε τα αντανακλαστικά της, αντιδρώντας έγκαιρα και με σχεδιασμό. Μάλιστα, κατά τον ίδιο η Ισπανία μας ζήτησε ενημέρωση για τα μέτρα που πήραμε ώστε να δουν ποια μπορούν να εφαρμόσουν κι αυτοί και να τα αντιδράσουν.

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είχαν ως εξής, όπως ενημέρωσε ο Υπουργός:

- Ειδικό πρόγραμμα 12 μηνών από ΟΑΕΔ για στήριξη θέσεων εργασίας. 34εκατ.ευρώ.επιδότηση 100% εργοδοτικών εισφορών.

- Μείωση των απαιτούμενων ενσήμων από 100 σε 80 για χορήγηση επιδόματος ανεργίας. Επιμήκυνση επιδόματος για 1 μήνα.

 - Φορολογικές ρυθμίσεις από την 1η ημέρα που εμφανίστηκε το πρόβλημα.

 - Αναστολή μέχρι 31/3/2020 καταβολή ΦΠΑ

 - Εξετάζεται η υποβολή κατάθεσης αίτησης στο ευρωπαϊκό ταμείο στήριξη….

 - Εκπονείται σχέδιο στήριξης από την ΕΤΕΑΝ.

 - Δημιουργία εγγυοδοτικού προϊόντος από την Αναπτυξιακή τράπεζα

 - Μείωση προκαταβολή φόρου εισοδήματος και απαλλαγή φόρου για τα απλήρωτα τιμολόγια.

 - Εκ των προτέρων διαφημιστική καμπάνια και όχι εκ των υστέρων. Ξεκινάμε στις αρχές του 2020

Παράλληλα, ο Χ. Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι περίπου 1.200 επιχειρήσεις είχαν σχέση με εταιρεία και εξαπέλυσε επίθεση στην προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Τουρσιμού.

«Δαπανήσατε χρήματα για να την στηρίξετε. Πάνω από 4,7 εκατ. ευρώ η συνδιαφήμιση με τον ΕΟΤ, που σημαίνει αύξηση 256%. Την καταστήσατε στρατηγικό εταίρο. Πριμοδοτήσατε την Thomas Cook με υπερδιπλασιασμό κόστους ανά πελάτη και μόνος κερδισμένος ήταν η εταιρεία», είπε και συμπλήρωσε ότι «13 μέρες μετά την έκθεση των ορκωτών λογιστών εσείς υπογράψατε σύμβαση με την Thomas Cook  και δώσατε περίπου 1,5 εκατ ευρώ».

Την ίδια ώρα, η σημερινή κυβέρνηση δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ ενώ κατήγγειλε τη σύμβαση μετά την κατάρρευση. Κατήγγειλε, δε, ότι η Ε. Κουντουρά χαριεντιζόταν με την εταιρεία!