Μισές αλήθειες από Σταθάκη για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ - Λαυρεντιάδη

Μισές αλήθειες από Σταθάκη για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ - Λαυρεντιάδη

Του Γιώργου Φιντικάκη

Μισές αλήθειες περιλαμβάνει η δήλωση του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη για την υπόθεση ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη, όπου μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως ουδέποτε προχώρησε το σχέδιο ανταλλαγής δεσμευμένων ακινήτων των Ελληνικών Λιπασμάτων (ELFE) με χρέη προς τη ΔΕΠΑ.

Η υπόλοιπη αλήθεια είναι ότι το σχέδιο δεν προχώρησε, όχι έπειτα από τις σφοδρές αντιρρήσεις της κυβέρνησης, αλλά έπειτα από τις αντιδράσεις των ίδιων των μετόχων της ΔΕΠΑ (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΛΠΕ) στη διάρκεια της Γενικής της Συνέλευσης της 12ης/6/2017. Ήταν οι μέτοχοι που έκριναν ως "τρελό" ένα, εκ των πραγμάτων αδύνατον να περπατήσει, σχέδιο συμψηφισμού των χρεών προς τη ΔΕΠΑ με δεσμευμένα και προσημειωμένα από τράπεζες ακίνητα. Νωρίτερα οι δύο μέτοχοι είχαν ενημερώσει για τις κινήσεις Κιτσάκου τους δανειστές, οι οποίοι και τους είχαν ανάψει το πράσινο φως, καθώς η ΔΕΠΑ ανήκε- και ανήκει- στο ΤΑΙΠΕΔ. Τότε, η Ελλάδα βρισκόταν ακόμη σε μνημόνιο.

Το ίδιο ισχύει και για τη δήλωση Σταθάκη περί αυστηροποίησης των όρων αποπληρωμής που αποφασίστηκε στην ίδια Γενική Συνέλευση, με εξόφληση κάθε νέας οφειλής που προκύπτει, μέσω μιας φόρμουλας η οποία προέβλεπε 50% μετρητά και 50% μεταχρονολογημένες επιταγές, συν τη καταβολή ενός ποσού του χρέους. Τη μέθοδο απαίτησαν και πάλι οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ, δηλαδή τα ΕΛΠΕ και το ΤΑΙΠΕΔ που και γι'' αυτό είχε ενημερώσει νωρίτερα τους δανειστές, δεν την επέβαλε με άλλα λόγια η κυβέρνηση, όπως ισχυρίζεται ο κ. Σταθάκης.

Όσο για το επιχείρημα του υπουργού ότι το μεγαλύτερο τμήμα χρέους της εταιρείας ELFE προς τη ΔΕΠΑ δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αποτελεί κι αυτό μισή αλήθεια. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει από τα τέλη του 2015 μέχρι σήμερα, το καθαρό χρέος αυξήθηκε από 81 εκατ. ευρώ σε 93 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι σημερινές οφειλές των 120 εκατ. ευρώ προκύπτουν από αρχικό χρέος 80 εκατ. ευρώ, που κληροδότησαν οι παλαιότερες διοικήσεις της ΕLFE.

Σίγουρα η στρεβλή διαχείριση της υπόθεσης ELFE πάει πολλά χρόνια πίσω. Ξεχνά όμως ο υπουργός να αναφέρει ότι ήταν τη τριετία 2015-2017 που ξεδιπλώθηκε η τακτική Λαυρεντιάδη να δημιουργεί παρένθετες, και "εξωτικές" εταιρείες (ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, PFIC LTD, CENTROFARO SERVICES LTD, BFS AEBE, Λιπάσματα Νέας Καρβάλης), προκειμένου να μεταφέρει σε αυτές την παραγωγική δραστηριότητα και τους εργαζόμενους των Λιπασμάτων, ώστε αυτά να εμφανίζονται ως "κουφάρι", δηλαδή σε αδυναμία εξυπηρέτησης του βουνού των χρεών τους.

Δεν ανέφερε το παραμικρό ο κ. Σταθάκης για το γεγονός ότι ήταν το 2015, επί θητείας Κιτσάκου, όπως έχει παραδεχτεί δημόσια και ο τελευταίος, που εγκαινιάστηκε η τακτική πληρωμής από την ELFE με μεταχρονολογημένες επιταγές προς τη ΔΕΠΑ. Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο κ. Κιτσάκος στην προ εβδομάδας συνέντευξή του, ήταν αίτημα της ELFE, που εκείνος αποδέχθηκε, επειδή η πλευρά Λαυρεντιάδη επικαλούνταν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπιζε, λόγω της επιβολής capital controls στις τράπεζες. Σημειωτέον ότι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί επιβλήθηκαν από την παρούσα κυβέρνηση…

Αναλυτικά η απάντηση Σταθάκη ανέφερε τα εξής:

«1. Η εξέλιξη του χρέους της εταιρείας ELFE, από το 2009 (όταν προέκυψε το σημερινό ιδιοκτησιακό σχήμα) μέχρι το 2015, είναι αποκαλυπτική για το ποιος δημιούργησε το χρέος προς τη ΔΕΠΑ: Η συνολική οφειλή από 48 εκατ. ευρώ έφτασε τα περίπου 85 εκατ. ευρώ και το τμήμα χωρίς εγγυήσεις από 40 εκατ. ευρώ διπλασιάστηκε σε 80 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, από τα τέλη του 2015 μέχρι σήμερα, το καθαρό χρέος αυξήθηκε από 81 εκατ. ευρώ σε 93 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι σημερινές οφειλές των 120 εκατ. ευρώ προκύπτουν από αρχικό χρέος 80 εκατ. ευρώ, που κληροδότησαν οι διορισμένες από τη ΝΔ διοικήσεις, συν 25 εκατ. ευρώ τόκους υπερημερίας επί αυτών των χρεών. Κατά συνέπεια, αν υπάρχει σκάνδαλο σχετικά με το ύψος του χρέους, δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη ΝΔ.

2. H σημερινή κυβέρνηση επεδίωξε και πέτυχε την επαναπρόσληψη των 750 μονίμων εργαζομένων της ELFE, που επιχειρήθηκε να αντικατασταθούν με προσωρινό και φθηνότερο εργατικό δυναμικό.

3. Τα περί συμψηφισμού χρεών με ακίνητα δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, ουδέποτε έλαβαν την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κάτι που είναι προφανές και από το ότι τέτοια σχέδια δεν προχώρησαν.

4. Οι ισχυρισμοί περί προτροπών της πολιτικής ηγεσίας για συνέχιση παροχής φυσικό αερίου στην ELFE με ελαστικότερους όρους καταρρίπτονται από την απόφαση που προώθησε η κυβέρνηση στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ (12/6/2017), περί αυστηροποίησης των όρων πληρωμής, με αποπληρωμή κάθε νέας οφειλής που προκύπτει με 50% μετρητά και 50% μεταχρονολογημένες επιταγές, και παράλληλα καταβολή ποσού για τη σταδιακή εξόφληση του χρέους. H ELFE στράφηκε κατά αυτής της απόφασης, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, όπου και της επιδικάστηκαν ασφαλιστικά μέτρα, με τα οποία υποχρεώνεται η ΔΕΠΑ να παρέχει αέριο με αντάλλαγμα αποκλειστικά μεταχρονολογημένες επιταγές, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Η σημερινή σχέση των δύο εταιρειών διέπεται από αυτή την κρίση της Δικαιοσύνης.

Είναι λογικό να ανησυχεί η Νέα Δημοκρατία για τα αποτελέσματα της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης: Αφενός είναι πολύ πιθανό να αναδειχθούν οι ευθύνες για τη δημιουργία του χρέους, διοικήσεων που η δική της κυβέρνηση είχε διορίσει. Αφετέρου πληθώρα δικών της στελεχών εμπλέκονται στη διοίκηση της ELFE.»