Μήνυση κατά των δύο άλλων μαρτύρων καταθέτει ο Ν. Μανιαδάκης

Μήνυση κατά των δύο άλλων μαρτύρων καταθέτει ο Ν. Μανιαδάκης

Του Τάσου Ευαγγελίου

Μήνυση κατά των δύο άλλων, υπό προστασία, μαρτύρων καταθέτει τη Δευτέρα ο Ν. Μανιαδάκης και μάλιστα με την επίκληση των πραγματικών ονομάτων τους. Την ίδια στιγμή κορυφαία στελέχη αναζητούν στο πρόσωπο της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη την... Ιφιγένεια που πρέπει να θυσιαστεί για το φιάσκο της Novartis, το οποίο μετατρέπεται σταδιακά στο Βατερλό της Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis καταθέτει μήνυση κατά των δύο άλλων μαρτύρων αλλά με την πραγματική ταυτότητά τους την οποία ο ίδιος γνωρίζει αφού, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του, ένα λάθος των ανακριτικών αρχών οδήγησε και τους τρεις την ίδια στιγμή έξω από τα γραφεία της εισαγγελίας στο πλαίσιο των καταθέσεών τους.

Στην περίπτωση που οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν τη Δευτέρα, μέσα από τη μηνυτήρια αναφορά, θα γνωστοποιηθούν και επισήμως τα ονόματα των υπό προστασία μαρτύρων που θα πάψουν να είναι ανώνυμοι και ως εκ τούτου περιπλέκεται και το σύνολο της υπόθεσης. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση είχε αρνηθεί να προσέλθουν στη Βουλή προκειμένου να καταθέσουν έστω και χωρίς να φαίνονται τα πρόσωπά τους ενώπιον των πολιτικών που οι ίδιοι κατηγορούν με τις καταθέσεις τους.

Αναζητούν εξιλαστήριο θύμα

Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση αναζητούν την «Ιφιγένεια» που θα θυσιαστεί μπροστά στο φιάσκο της Novartis, το οποίο τείνει να μετατραπεί στο Βατερλό της Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Στο πλαίσιο αυτό τα βέλη υψηλόβαθμων στελεχών με προσβάσεις στη Δικαιοσύνη και στα ΜΜΕ στρέφονται κατά της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη εναντίον της οποίας ήδη διαρρέονται σχόλια για καθυστερήσεις αλλά και για λάθη στη διαχείριση της υπόθεσης.

Μάλιστα σημερινά δημοσιεύματα την φωτογραφίζουν ως υπεύθυνη για την μη παραλαβή στοιχείων του FBI κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε στην Ελβετία, στοιχείο που αν αληθεύει δύναται να προέρχεται μόνο από πρόσωπα που ασχολούνται με την υπόθεση και τις εξελίξεις της.

Οι πιέσεις που ήδη άρχισαν να ασκούνται έχουν στόχο να προκαλέσουν την παραίτησή της, όπως άλλωστε έγινε και στο παρελθόν με την προκάτοχό της Ελένη Ράικου. Ήδη γίνεται λόγος για καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην έρευνα γύρω από την υπόθεση αλλά και για λάθος χειρισμούς τόσο σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των υπό προστασία μαρτύρων. Κυρίως όμως ως προς το θέμα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και μέσω της οποίας ο Ν. Μανιαδάκης χαρακτηρίστηκε ως προστατευόμενος μάρτυρας ενώ είχε προηγηθεί σε βάρος του καταγγελία-κατάθεση ενός εκ των δύο άλλων μαρτύρων, για χρηματισμό.

Η προσπάθεια να στοχοποιηθεί η κ. Τουλουπάκη εκπορεύεται από πρόσωπο που επιχειρεί, να αποποιηθεί των όποιων ευθυνών για τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση που είχε γίνει σημαία της κυβέρνησης στην υποτιθέμενη μάχη για την πάταξη της διαφθοράς, η οποία αποδεικνύεται ότι τελικά είχε στόχο την σπίλωση και των διασυρμό πολιτικών αντιπάλων, μέσα από το στήσιμο μιας σκευωρίας.

Σκευωρίας που εξ αρχής στήθηκε άκομψα αν υπολογιστεί ότι τα δημοσιεύματα περί εμπλοκής πρώην πρωθυπουργών και πρώην υπουργών ξεκίνησαν έναν χρόνο (τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2017) πριν τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων (η πρώτη έγινε στις αρχές του Νοεμβρίου του 2017 και η τελευταία στις 4 Φεβρουαρίου, ανήμερα του μεγάλου συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό).

Εκτεθειμένο το σύστημα, μεγάλη η ήττα των θεσμών

Εν τω μεταξύ, η αποκάλυψη του ονόματος του Ν. Μανιαδάκη, μέσα από τη διαδικασία της κράτησής του στο αεροδρόμιο και η άρση της προστασίας του ως μάρτυρα, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη και του δεύτερου εκ των τριών, έστω και αν ο ίδιος επιχειρεί εκ των υστέρων να το διαψεύσει, αφήνει εκτεθειμένο το σύστημα.

Ταυτόχρονα οι αναφορές ότι δεν έχουν γνώση για χρηματισμό πολιτικών προσώπων, εν αντιθέσει με τις αναφορές στις καταθέσεις του, αφ'' ενός επιβεβαιώνουν τη σκευωρία που άκομψα στήθηκε και τώρα αφήνει σκιές πάνω από εμπλεκόμενους και μη, με τα ερωτήματα να πλανώνται και να αναζητούν απαντήσεις. Κυρίως σε ότι αφορά ενδεχόμενο συντονισμό μεταξύ διαφόρων θεσμικών εκπροσώπων.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις αποτελούν την μεγάλη ήττα των θεσμών. Η δημιουργία και μόνο της αίσθησης ότι στήθηκε μια πολιτική σκευωρία, έστω και με τον τρόπο που αποκαλύπτεται πως έγινε, διαμορφώνει την εικόνα της κατάπτωσης των θεσμών για την πλειοψηφία της κοινής γνώμης που θέτει πλέον το ερώτημα: Είναι δυνατόν Δικαιοσύνη, Πολιτικοί και Τύπος να συνέργησαν σε μια τέτοια υπόθεση;

Διαβάστε ακόμα:

- Καταρρέει η υπόθεση Novartis! Συνέντευξη και από τον δεύτερο προστατευόμενο μάρτυρα;

- Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης: «Iδιωτική η συζήτηση δεν συναίνεσα στη δημοσιοποίηση»