Μηνύματα Ε.Ε. και Βερολίνου προς Ελλάδα και Σκόπια να κλείσουν το ονοματολογικό

Μηνύματα Ε.Ε. και Βερολίνου προς Ελλάδα και Σκόπια να κλείσουν το ονοματολογικό

Σαφή μηνύματα προς την Ελλάδα και τα Σκόπια να κλείσουν το ονοματολογικό και να προχωρήσουν σε συμφωνία στέλνουν η Ε.Ε. και το Βερολίνο, την ώρα που, όπως όλα δείχνουν, το ζήτημα βρίσκεται πλέον στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ.

Οι πιέσεις που ασκούνται προς τους δύο πρωθυπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στο κλείσιμο της συμφωνίας είναι πολλές και μάλιστα δείχνουν να έχουν και χρονοδιάγραμμα με ημερομηνία λήξης τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου.

Ενδεικτική είναι η αναφορά της Φεντερίκα Μογκερίνι, της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, η οποία σημείωσε ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία θα μπορούσε «να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες», προσθέτοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική.

Μάλιστα η κ. Μογκερίνι εμφανίσθηκε έτοιμη να προχωρήσει τις διαδικασίες ώστε να το θέμα να ενταχθεί στη διαδικασία ανοίγματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια και υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Της παρέμβασης Μογκερίνι προηγήθηκε έκκληση του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας προς την Αθήνα και τα Σκόπια να κλείσουν τα ζητήματα που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα. Μάλιστα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Αντεμπαρ μίλησε για τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων μια ενδεχόμενη συμφωνία στο ονοματολογικό.

Η αναφορά της κ. Άντεμπαρ δείχνει ότι στην αυριανή συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του το θέμα της συμφωνίας με τα Σκόπια θα είναι στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων.

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι και οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει και μάλιστα με έντονο τρόπο το ενδιαφέρον τους για συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων, ενώ είναι ενδεικτικό πως ο κύκλος της συζήτησης άνοιξε μετά την επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο το φθινόπωρο του 2017.

Εντωμεταξύ μετά την προαναγγελία Κοτζιά για ολοκλήρωση των διαδικασιών σχετικά με τις συζητήσεις για το Σκοπιανό και τις αναφορές περί συμφωνίας για την οποία απομένουν μόνον τεχνικά και νομικά ζητήματα στην Αθήνα δημιουργήθηκαν ήδη αντιδράσεις και προβληματισμοί.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν και αναμένουν τις εξελίξεις ώστε να τοποθετηθούν θεωρούν πως οι εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις και οι ανακοινώσεις μετά τη σύναψη συμφωνίας δεν βοηθούν.

Την ίδια στιγμή, Μακεδονικές ενώσεις προαναγγέλλουν και προετοιμάζουν νέα συλλαλητήρια για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην ύπαρξη του όρου Μακεδονία στο όνομα που θα συμφωνηθεί για τα Σκόπια, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου βολιδοσκοπεί βουλευτές αλλά και τον συγκυβερνήτη Πάνο Καμμένο ώστε να διαπιστώσει το μέγεθος, της ενδεχόμενης πάντα, αντίδρασής του.

Πάντως όλα δείχνουν ότι οι δύο πρωθυπουργοί και ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκονται στριμωγμένοι για το θέμα της ονομασίας και πλέον είναι δύσκολο να υπαναχωρήσουν με το επιχείρημα ότι φταίει η... άλλη πλευρά.

AP Photo