«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους»

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους»

Σαφή μηνύματα προς την Β. Μακεδονία και την Αλβανία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 4ου Thessaloniki Summit τονίζοντας πως πρέπει οι χώρες αυτές να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να καταστεί εφικτή η έναρξη της ενταξιακής τους πορείας στην Ε.Ε. «Έχουμε χρέος να αμβλύνουμε τις πολλές αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών», είπε απευθυνόμενος στον Ζόραν Ζάεφ ενώ σε ό,τι αφορά την Αλβανία επισήμανε πως πρέπει να εγγυηθεί περιουσίες και να σεβαστεί το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.  

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «πρέπει να διαχειριστούμε με ωριμότητα και ρεαλισμό τις κακές προεκτάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών», τονίζοντας ωστόσο πως η θέση της Ελλάδας είναι διαχρονικά υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα συμβάλλει στην διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», είπε ο πρωθυπουργός, και έστειλε το μήνυμα σε Β. Μακεδονία και Αλβανία πως η πορεία των δύο γειτονικών χωρών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνει αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Απευθυνόμενος στον Ζ. Ζάεφ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «έχουμε χρέος να αμβλύνουμε τις πολλές αρνητικές συνέπειες μιας Συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί».

Τόνισε παράλληλα πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία του ονόματος και των προϊόντων της Μακεδονίας και αναφερόμενος στο νέο σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα, με το οποίο θα παρουσιάζονται στις διεθνείς αγορές, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως αυτό «θα αγκαλιαστεί από όλους τους παραγωγούς της Μακεδονίας, θα υποστηριχθεί από τις επιχειρήσεις και θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε μια κεντρική ταυτότητα για τα μακεδονικά προϊόντα».

Όπως είπε οι Μακεδόνες παραγωγοί αντιμετωπίζουν αθέμιτη εμπορική πρακτική στις διεθνείς αγορές από ανταγωνιστές που χρησιμοποιούν παράνομα την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη «Μακεδονία» προβάλλοντας το όνομα «Wines of Macedonia».

«Αυτό το ατόπημα πρέπει να θεραπευθεί αμέσως στο πλαίσιο της καλής εφαρμογής της Συμφωνίας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως η ελληνική απάντηση είναι το εμπορικό σήμα που παρουσιάστηκε σήμερα.

Όσον αφορά την Αλβανία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η γειτονική χώρα «οφείλει να προχωρήσει στην απρόσκοπτη και αντικειμενική απογραφή, σεβόμενη απόλυτα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και να εγγυηθεί στην πράξη τις περιουσίες και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αποφεύγοντας είτε ενέργειες που υπονομεύουν τους κανόνες καλής γειτονίας είτε ρητορισμούς για ανύπαρκτα ζητήματα».

Σημείωσε επίσης ότι χθες συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία και άκουσε «από πρώτο χέρι» τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Δείτε βίντεο:

Φωτογραφία: Intimenews.gr