Μήνυμα Μ. Σχοινά στην κυβέρνηση: Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στις συντάξεις

Μήνυμα Μ. Σχοινά στην κυβέρνηση: Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στις συντάξεις

Ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση για τις συντάξεις έστειλε από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ο οποίος ερωτηθείς σχετικά απάντησε: «τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται», ενώ για τη συμφωνία που επικαλέστηκε το ΑΠΕ ανέφερε: «οι πηγές, τα ρυάκια και οι κρούνοι να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας».

«Το κλειδί της ελληνικής εξόδου από το μνημόνιο είναι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου το οποίο περιλαμβάνει ένα πλέγμα δεσμεύσεων. Ο δικός μας ρόλος ως Κομισιόν, που δεν είμαστε δανειστές της χώρας αλλά εγγυητές της συγκεκριμένης συμφωνίας. Για αυτό και δηλώσαμε πως τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται. Επειδή όμως η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια είναι σε μία διαδικασία διαλόγου για την διαμόρφωση του προϋπολογισμού της. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα ελέγξουμε τα περιθώρια και πλεονάσματα. Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και θα συζητήσουμε. Και θα παρακαλούσα τις όποιες πηγές, τα ρυάκια και τους κρουνούς να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην πορεία της Ελλάδας από το 2015 μέχρι και σήμερα ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε πως ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση την οποία δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να ξαναζήσει και πρόσθεσε πως «οφείλουμε να φτιάξουμε ένα κράτος που αφήνει πίσω του την πατρωνεία και το πελατειακό κράτος. Τα ελληνικά προγράμματα θεωρούνταν από πολλούς η τελευταία ευκαιρία να γίνει η Ελλάδα σύγχρονο κράτος. Πρέπει να μείνουμε στη ζώνη της δημοσιονομικής σταθερότητας, να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το επιχειρηματικό κλίμα, να δίνουμε ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα για τους νέους και να μην ξεχνάμε τους ευάλωτους Έλληνες».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε επίσης και στις ημέρες που η Ελλάδα έφτασε στο κατώφλι της εξόδου από την Ευρωζώνη, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Ελλάδα δεν πέρασε απλά ξυστά από το Grexit, αλλά πολύ κοντά. Δεν θέλω να σκέφτομαι εκείνες τις εφιαλτικές στιγμές του πρώτου εξαμήνου του 2015. Δεν έχει νόημα πια, αλλά ήταν μαύρες, δύσκολες στιγμές. Χωρίς τον Γιούνκερ δεν θα είχε αποσοβηθεί η καταστροφή. Βούτηξε, με πολλά πιστόλια πάνω από το κεφάλι του, του έλεγαν να μην ασχοληθεί, γιατί επρόκειτο για τα λεφτά φορολογουμένων. Δεν τους άκουσε, βούτηξε στα βαθιά και οι Έλληνες το έχουν καταλάβει αυτό. Είναι στιγμές που δεν θα ήθελα να ξαναζήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.