Μηδενική περίοδος χάριτος - Τα στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μηδενική περίοδος χάριτος - Τα στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Αντίπαλός του είναι ο χρόνος και οι προσδοκίες των πολιτών. Μετά την «καθαρή» νίκη της Κυριακής των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του να αναμετρηθεί με τα προβλήματα της καθημερινότητας, γνωρίζοντας ότι περίοδος χάριτος δεν υπάρχει. Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και πλέον όλα τα φώτα είναι στραμμένα πάνω στο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

Είναι σαφές, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και στα εκλογικά αποτελέσματα ότι η κοινωνία περιμένει πολλά από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μέσα σε τρεισήμισι χρόνια κατόρθωσε από το αουτσάιντερ για την ηγεσία της ΝΔ να αναδειχθεί σε πρωθυπουργό της χώρας.

Οι πολίτες λοιπόν περιμένουν δύο συγκεκριμένα πράγματα, για τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί.

- Πρώτον, να κάνει πράξη την φοροελάφρυνση. Να αντιληφθούν δηλαδή οι πολίτες στην πραγματικότητα τους ότι κάτι αλλάζει.

Η μείωση των φόρων και των εισφορών αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, στοιχείο που θα πρέπει άμεσα να περάσει στους πολίτες. Για το λόγο αυτό η φορολογική πολιτική θα αποτελέσει το αντικείμενο ενός εκ των πρώτων νομοθετημάτων που θα πάει η νέα κυβέρνηση στο κοινοβούλιο.

- Δεύτερον, να κάνει την κοινωνία να αισθανθεί ότι δεν υπάρχουν άβατα και πως η ανομία αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα. Η εικόνα με τα όσα έγιναν ακόμα και το βράδυ των εκλογών στα Εξάρχεια την ώρα της εκλογικής διαδικασίας καταδεικνύει το επείγον του θέματος, κάτι για το οποίο η νέα κυβέρνηση έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Βαρόμετρο χωρίς αμφιβολία για το δείκτη επιτυχίας ή μη της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα είναι να εμφυσήσει στην κοινωνία ότι φαινόμενα ρεβανσισμού και αλαζονείας δε θα έχουν θέση στην νέα διακυβέρνηση, όπως άλλωστε έχει διαβεβαιώσει πολλάκις ο κ.Μητσοτάκης. να είναι όντως όπως δεσμεύτηκε πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Η δήλωση του μετά τα επίσημα αποτελέσματα ήταν ενδεικτική των όσων πρεσβεύει.

Όποιος πάντως εξετάσει με προσοχή την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου θα διαπιστώσει ότι οι περισσότερες επιλογές έχουν έντονους συμβολισμούς.

Για παράδειγμα ο Kυριάκος Πιερρακάκης που αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας - Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ένα νεαρό στέλεχος με σημαντικές περγαμηνές θα είναι υπεύθυνος για να υλοποιήσει την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Έναν στόχο που αποτελεί «διακαή πόθο» κάθε κυβέρνησης των τελευταίων ετών.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι ένας ακόμα εξωκοινοβουλευτικός υπουργός της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος επιστρέφει σε ένα υπουργείο που γνωρίζει όσο λίγοι πολιτικοί, και που επί των ημερών του η αστυνομία πραγματοποίησε την σύλληψη των μελών της 17 Νοέμβρη. Είναι αυτός που θα αναλάβει να υλοποιήσει τον κεντρικό στόχο της ΝΔ να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, αλλά και την εφαρμογή της κατάργησης του ασύλου ανομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια.