Μία στο καρφί και μία στο πέταλο από τον Καμμένο, επαναφέρει την απειλή εκλογών

Μία στο καρφί και μία στο πέταλο από τον Καμμένο, επαναφέρει την απειλή εκλογών

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν πρόλαβε καλά καλά να στεγνώσει το μελάνι με τις υπογραφές των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου και ο Πάνος Καμμένος φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία του. Από την Βιέννη και την άτυπη σύνοδο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλησε να στείλει τα μηνύματά του προς το Μέγαρο Μαξίμου, δείχνοντας τις «άγριες» διαθέσεις του για τους μήνες που έρχονται. Στην παρέμβασή του επεσήμανε ότι οι σκοπιανοί αξιωματούχοι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους και ο Υπουργός Εξωτερικών....το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξοργίζουν τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα έχει τον τελικό λόγο, ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα και τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια.

Η φράση ότι «τον τελικό λόγο τον έχει ο ελληνικός λαός» έβαλε φωτιά στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μόλις ένα 24ωρο μετά, την ορκωμοσία του νέου υπουργικού σχήματος. Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό η παραπάνω φράση του προέδρου των ΑΝΕΛ μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους. Είτε ο Πάνος Καμμένος μιλάει για τη διενέργεια δημοψηφίσματος είτε για την προκήρυξη εκλογών με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών.

Όποια ερμηνεία από τις δύο και αν δεχτεί κάποιος, το συμπέρασμα είναι ένα. Ο πρόεδρος του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την τακτική του «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» εντός της κυβέρνησης, γνωρίζοντας ότι οι εκλογές δεν είναι μακρυά.

Επί της ουσίας όμως η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται, μια και στο δίλημμα «δημοψήφισμα ή εκλογές» που θέτει ο Πάνος Καμμένος, ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού.

Πιο συγκεκριμένα στις 14 Ιουνίου ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ήταν ξεκάθαρος.

«Είναι δυνατόν να κάνουμε εμείς ένα δημοψήφισμα για το πώς θα λέγονται οι γείτονές μας; Είναι δυνατόν να το κάνουμε αυτό; Αν ήταν μια συμφωνία εδώ, η οποία - ξέρετε κάτι - έθετε κρίσιμα ζητήματα για μας και έλεγε ότι εμείς πρέπει να δώσουμε κάτι, σε αυτή τη συμφωνία εγώ βλέπω να παίρνουμε και όχι να δίνουμε. Αλλά, αν έλεγε ότι πρέπει να δώσουμε, να αλλάξουμε εμείς το όνομά μας, να αλλάξουμε εμείς το Σύνταγμά μας, ναι, βέβαια, ενδεχομένως να ήταν σοβαρό αυτό το αίτημα. Αλλά το αίτημα να κάνουμε δημοψήφισμα για να ορίσουμε εμείς το πώς θα λέγονται οι γείτονες, όχι», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στη δημόσια τηλεόραση.

Με δεδομένη λοιπόν την άρνηση του κ.Τσίπρα στο σενάριο του δημοψηφίσματος, ο κ. Καμμένος είναι προφανές ότι «υπενθυμίζει» στον πρωθυπουργό πως η απειλή των εκλογών με αφορμή το σκοπιανό είναι πάντα στο τραπέζι, όσο και αν δημοσίως οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ξεκαθαρίζουν ότι θα πάνε μαζί μέχρι τέλους.

Με άλλα λόγια ο Πάνος Καμμένος θυμίζει στον Αλέξη Τσίπρα ότι το «τέλος» της πολιτικής τους συμβίωσης οριοθετείται χρονικά με την εισαγωγή προς κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική βουλή.

Στο σκηνικό που διαμορφώνεται πάντως στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με επίκεντρο το σκοπιανό κομβική θέση έχει η 30η Σεπτεμβρίου. Ημέρα για την οποία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. Μία διαδικασία, από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθούν πολλά όχι μόνο στην εσωτερική πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας αλλά και στην ελληνική. Μία διαδικασία που θα επηρεάσει εκτός από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και την ελληνική.

Στο σοβαρό ενδεχόμενο που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι το «ναι», αυτομάτως αρχίζει ο χρόνος να μετρά αντίστροφα για την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά των ΑΝΕΛ, όπως ήδη έχουν διαμηνύσει. Στην κατεύθυνση αυτή ας συνυπολογίσουμε τις πληροφορίες που ήδη έρχονται από τη γειτονική χώρα και θέλουν το «ναι» να προηγείται με καθαρή διαφορά από το «όχι». Πληροφορίες που σε κάθε περίπτωση κάνουν τους ΑΝΕΛ να «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα».