«Συμφωνία Αλήθειας» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Συμφωνία Αλήθειας» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μια «Συμφωνία Αλήθειας» πρότεινε από το βήμα του 10ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ο πρόεδρος του κόμματος, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στο ακροατήριό του και στους πολίτες, τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα δεσμεύονται να λένε την αλήθεια, «όσο σκληρή κι αν είναι αυτή μερικές φορές».

Η αποστολή της Νέα δημοκρατίας είναι η αναμόρφωση της Ελλάδας και με μια συμφωνία για όλους τους έλληνες φέρνουμε οξυγόνο σε μια χώρα που ασφυκτιά, ήταν το εναρκτήριο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο 10ο συνέδριο του κόμματος.

«Αλλάζουμε τη Νέα Δημοκρατία, την ανανεώνουμε ώστε να μετατραπεί στο σπίτι για όλους» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι «ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία».

«Σας εγγυώμαι ότι δεν θα προδώσω την εμπιστοσύνη σας, θα ακούτε πάντα την αλήθεια απο εμένα όσο σκληρή κι αν είναι αυτή κάποιες φορες. Μου δώσατε εντολή "Νέα Δημοκρατία από την αρχή" και αυτό κάνουμε», τόνισε. 

Στη συνέχεια χαρακτήρισε τη σημερινή κυβέρνηση ως την πιο ανίκανη ιδεοληπτική κυβέρνηση μετά την μεταπολίτευση, σημειώνοντας ότι με τις ψευδαισθήσεις του λαϊκισμου κλείνει ο κύκλος της μεταπολίτευσης.

Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι είναι «να ανακτήσουμε την χαμένη μας αυτοπεποιήθηση», λέγοντας χαρακτηριστικά «νέα μεταπολίτευση με τη Νεά Δημοκρατία, για το χτίσιμο μιας νέας Ελλάδος σε γερά θεμέλια», η οποία θα βασίζεται «στην αλήθεια της ευθύνης αλλά και στην εθύνη της αλήθειας».

Ο Κυριάκης Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι η παράταξή του έχει κάνει λάθη, σημείωσε όμως ότι «είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και τις παρακαταθήκες που μας κληροδότησε ο ιδρυτής μας» και πάνω σε αυτό σχολίασε ότι «ένα μόνο κόμμα άντεξε τη μνημονιακή καταιγίδα και αυτό γιατί είχε τις βάσεις».

«Οδηγός στις επιλογές μου είναι μόνο η αξιοκρατία, η αποστασιοποίηση από κομματικό παρασκήνιο», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Αφισβήτησαν ότι θα εκλεγώ χωρίς ισχυρό πολιτικό μηχανισμό πίσω μου, αλλά για αυτό ακριβώς εκλέχθηκα», είπε, τονίζοντας ότι θέλει να είναι αρχηγός ενός ανοικτού ευρωπαϊκού κόμματος, νοικοκυρεμένου, αφήνοντας πίσω τις κακές πρακτικές του παρελθόντος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «παραγοντισμοί και φέουδα δεν χωράνε στη Νέα Δημοκρατία».

Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι η κατάσταση στη χώρα γίνεται χειρότερη μέρα με τη μέρα. «Οι πολίτες αισθανόνται ασφυξία, η πίτα της οικονομίας συρικκνώνεται, ηλικιωμένοι είναι κάθε μέρα στις ουρές, τα σχολεία υποβαθμίζονται» ενώ τόνισε ότι «αυτό που με θυμώνει όμως περισσότερο είναι ότι ο ελλληνικός λαός έχει περιέλθει σε μια κατάσταση συλλογικής κατάθλίψης, διακατέχεται από αίσθημα κοινωνικής μοιρολατρείας που πνίγει κάθε δημιουργική διάθεση».

Κάτι στο οποίο, όπως είπε, συντελεί και η πρωτοφανής απουσία του κράτους: «το 2016 επεμβαίνουν στη χώρα μας αστυνομικές δυνάμεις της γείτονος χώρας».

«Ο τυχοδιωκτισμός της πρώτης φορά Αριστερά μάς έχουν γυρίσει πολλά χρόνια πίσω» συμπλήρωσε.  

Αντιθετά, από την πλευρά του είπε ότι «εμείς ξεκινάμε να χτίζουμε με αυτοπεποίθηση την Ελλάδα του 2021, την περήφανη ελλαδα της αυτοπεποίθησης», προσθέτοντας ότι «όταν θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση (του 1821) θα κάνουμε τον απολογισμό μας».

«Όσοι μένουν έξω από τη βάρκα της προόδου, όσοι κωπηλατούν αντίθετα, θα αισθανθούν τύψεις» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι «θέλω να εγγυηθώ σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες ότι, αν πορευτούμε με συνέπεια, το 2021 μπορούμε να έχουμε ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού μας εισοδήματος που χάσαμε από την κρίση».

Κυβερνητική πρόταση με ορίζοντα το 2021

Εκκινώντας από αυτή τη βάση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κυβερνητική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται υπό κατάρτιση και θέτει χρονικό ορίζοντα για την επίτευξη των στόχων της το 2021.

Πρόκειται για μία πρόταση που καταρτίζεται από ένα επιτελείο εμπειρογνωμόνων, από όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα, συγκροτημένη, τεκμηριωμένη και αξιόπιστη. Όπως είπε, η πρόταση είναι αξιόπιστη επειδή είναι κοστολογημένη, και βασισμένη σε αξιόπιστα στοιχεία και βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Κυρίως όμως, όπως εξήγησε, είναι μια πρόταση που υπερβαίνει την όποια συμφωνία με τους δανειστές και δεν περιορίζεται απλά στην εφαρμογή των Μνημονίων. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως στόχος είναι «να προχωρήσουμε με δικό μας εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, με δικές μας ιδέες και προτάσεις, σε συνεργασία με τους δανειστές».

Προσδιόρισε επίσης τους πέντε βασικούς άξονες αυτής της κυβερνητικής πρότασης: Ανάπτυξη, Αξιοκρατία, Αλληλεγγύη, Αριστεία, Αξιοπιστία.

Και αναφέρθηκε αναλυτικότερα στους άξονες αυτούς, εξηγώντας πως στο πλαίσιο επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης θα πρέπει να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα και η έννοια του κέρδους, να υπάρξει στήριξη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να δοθούν ίσες επιχειρηματικές ευκαιρίες κυρίως στους μικρότερους, να δρομολογηθεί η άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό και η εμπέδωση της αξιοκρατίας ως προϋπόθεση για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους κρατικούς θεσμούς.

Ως προς την Αξιοκρατία, τόνισε ότι βασικές προϋποθέσεις της θα είναι οι αρχές της Αξιολόγησης και της Λογοδοσίας.

Για την Αλληλεγγύη, σημείωσε πως στόχος θα είναι να διασφαλίζεται η αξιοπρέπεια κάθε πολίτη. Με ένα πλέγμα πολιτικών που θα προσφέρει ποιοτικά εφόδια, με στοχευμένο δίχτυ προστασίας για ηλικιωμένους, παιδιά και όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Αναφερόμενος στην Αριστεία, υπογράμμισε πως η Αριστεία στην παιδεία θα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής πρότασης της ΝΔ, ως εγγύηση για πραγματική δικαιοσύνη και ισότητα ευκαιριών. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μια παιδεία ελεύθερη, πλουραλιστική, με αξιοκρατία στην επιλογή των δασκάλων, με πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης και βασισμένη στον υγιή ανταγωνισμό για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.

Ενώ για την Αξιοπιστία, τόνισε την ανάγκη να αποκατασταθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, και την ανάγκη να αποκατασταθεί και το κύρος της χώρας διεθνώς, ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να προωθήσει τη δική της εθνική ατζέντα.

*Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ΕΔΩ.