Μεταξύ 10 - 13 Ιουνίου στον Παυλόπουλο ο Τσίπρας  - Νομοσχέδια στη Βουλή

Μεταξύ 10 - 13 Ιουνίου στον Παυλόπουλο ο Τσίπρας - Νομοσχέδια στη Βουλή

Επιβεβαιώνοντας ότι με τα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή θα κατατίθενται και τροπολογίες και εκφράζοντας την... ευχή «να μην είναι πολλές» ο Ν. Βούτσης ανακοίνωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μεταξύ 10 και 13 Ιουνίου, ώστε να του ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την άμεση προκήρυξη εκλογών. Τέσσερα νομοσχέδια σχεδιάζει να ψηφίσει το Μαξίμου. 

«Δεν μπορώ να πω αν θα λειτουργούμε και την άλλη εβδομάδα. Αλλά η Βουλή θα είναι ανοιχτή μέχρι να διαλυθεί. Είμαστε σε μια ιδιότυπη αλλά κανονική λειτουργία της Βουλής», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ σε ό,τι αφορά τους Κώδικες υποστήριξε ότι εδώ και καιρό έχει μπει στη δημόσια διαβούλευση.

Ουσιαστικά ο Πρόεδρος της Βουλής επιβεβαίωσε πως ένας λόγος που ο Αλ. Τσίπρας παρέτεινε τη διαδικασία πέραν της προσπάθειας τοποθέτησης ηγεσίας στη Δικαιοσύνη (εκκρεμεί η υπογραφή Παυλόπουλου) είναι η διευθέτηση θεμάτων και «ρουσφετιών».

Η ευχή του δέ να μην κατατεθούν πολλές τροπολογίες δείχνει ότι είναι σε γνώση του ο κυβερνητικός σχεδιασμός που πέραν της Βουλής επεκτείνεται γενικότερα στο δημόσιο με μπαράζ αλλαγών ακόμη και διοικητικής μορφής με αποτέλεσμα να τίθεται ήδη θέμα από την Αντιπολίτευση για προσπάθεια άλωσης του κρατικού μηχανισμού.

Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων είχε γίνει γνωστό το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει να ψηφίσει μέχρι την Παρασκευή τέσσερα νομοσχέδια.

Αύριο Τετάρτη στις 14:00 θα συζητηθεί η κύρωση συμφωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας με το Αζερμπαϊτζάν και η κύρωση του πρωτοκόλλου της Ναγκόγια για τους γενετικούς πόρους. Η εν λόγω κύρωση έχει εισαχθεί εδώ και αρκετό διάστημα στη Βουλή και επί της ουσίας θεωρείται νομοσχέδιο- όχημα για την κατάθεση τροπολογιών. 

Αντίστοιχα, την Πέμπτη στις 10 το πρωί θα ξεκινήσει η συζήτηση των Κωδίκων της Δικαιοσύνης ενώ την Παρασκευή θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αποδοχή δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Αντιδράσεις

Η ΝΔ ήδη έχει διαμηνύσει προς την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει στη διαδικασία, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις σήμερα από την αντιπολίτευση.

Ο Κώστας Τσιάρας, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, δήλωσε ότι λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως αντίθετη σε μία πρακτική που έχει καταδικαστεί από το παρελθόν. «Εμείς πιστεύουμε ότι η επόμενη των εκλογών της έβδομης Ιουλίου θα είναι μία μέρα που η κοινοβουλευτική διαδικασία Θα ξαναμπεί σε κανονικούς ρυθμούς και η πατρίδα μας θα επιστρέψει εκεί που πραγματικά της αξίζει», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Κεγκέρογλου προανήγγειλε την αποχώρηση του ΚΙΝΑΛ από τη διαδικασία, τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε αυτή την τροπή που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει και την τελευταία στιγμή εις βάρος των Θεσμών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θανάσης Παφίλης, ο οποίος υποστήριξε ότι το ΚΚΕ αφού πει τη γνώμη του περιληπτικά, στη συνέχεια θα αποχωρήσει.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς σημείωσε πως το Ποτάμι θα παίξει το θεσμικό του ρόλο όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια στη Βουλή και αν χρειαστεί να αποχωρήσει θα το κάνει, δηλαδή αν τα τελευταία νομοσχέδια μετατραπούν σε ξενιστές τροπολογιών.

Ξεκίνησαν οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής

Η πρώτη τροπολογία κατατέθηκε από την Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και αφορά το ύψος και την κλίση της στέγης στα σπίτια της εκλογικής της περιφέρειας, δηλαδή της Κεφαλονιάς.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία κατατέθηκε στην Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν για το περιβάλλον.. Η κ. Θεοπεφτάτου ζητάει το μέγιστο ύψος της στέγης στα σπίτια του νησιού της, να φτάνει τα 2 μέτρα, αντί για 1,60 που είναι σήμερα!

Η Κύρωση της Σύμβασης με το Αζερμπαιτζάν και η Κύρωση του Συμφώνου της Ναγκόγια εισέρχονται αύριο για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.