Μέσα από την καθημερινότητα στοχεύει στην δεύτερη 4ετία
Κυριάκος Μητσοτάκης

Μέσα από την καθημερινότητα στοχεύει στην δεύτερη 4ετία

Σε παρεμβάσεις ουσίας που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών προχωρά η κυβέρνηση καθώς και στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι μόνο με την επικράτηση στον συγκεκριμένο τομέα οι πολίτες θα αντιληφθούν τη διαφορετική λογική που έχει η σημερινή κυβέρνηση από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μικρές ή μεγάλες στρεβλώσεις δεκαετιών  λοιπόν ταλαιπωρούν ακόμα και σήμερα τους πολίτες και ενώ όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αλλάξουν, κανείς δεν έχει τολμήσει να τις αγγίξει.  

Παράλληλα με τις μεγάλες πολιτικές, οι πολίτες θέλουν να δουν να αλλάζουν πράγματα που επηρεάζουν την ζωή τους σε καθημερινή βάση (π.χ. κάπνισμα και εφαρμογή του αντικαπνιστικού) και σε αυτό το πεδίο θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση.

Ουρές παντού, ακόμη και για το γνήσιο της υπογραφής σε μια απλή υπεύθυνη δήλωση, σε μια εποχή που τα πάντα γύρω μας είναι ψηφιοποιημένα. Πήγαινε - έλα ανάμεσα σε υπηρεσίες, πολιτών που φεύγουν από τη δουλειά τους για να διεκπεραιώσουν κάποια υπόθεσή τους, επειδή τα μηχανογραφικά συστήματα των υπηρεσιών αυτών, δεν είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους. 

Ταλαιπωρία και μποτιλιάρισμα στα κέντρα των μεγαλουπόλεων, ακόμη και από μικρές ομάδες διαδηλωτών που κλείνουν συχνά κατά βούληση τους κεντρικούς δρόμους, νεκρώνοντας την εμπορική κίνηση των καταστημάτων και δυσκολεύοντας τους εργαζόμενους που θέλουν κάθε πρωί να πάνε στη δουλειά τους.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρότι η μάχη με την καθημερινότητα  είναι σαν τη λερναία ύδρα, είναι αποφασισμένη να δώσει μάχη, λένε συνομιλητές του πρωθυπουργού,  για να αντιμετωπίσει πολλές από  αυτές τις στρεβλώσεις, με κινήσεις οι οποίες θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια.

Νομοσχέδιο για τις πορείες

Φρένο στα “εμφράγματα” που προκαλούν οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων της χώρας, βάζει η κυβέρνηση με το Νομοσχέδιο για τις «υπαίθριες δημόσιες συναθροίσεις». 

Το Νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα, δεν στοχεύει μόνο στο να τερματίσει την ταλαιπωρία των πολιτών από τις μικρές διαδηλώσεις που κλείνουν ολόκληρο το κέντρο, αλλά και τα έκτροπα που προκαλούν ομάδες που παρεισφρέουν στις πορείες. Τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου είναι:

«Εναλλακτική διαδρομή»

Οι πορείες που έχουν περιορισμένους σε αριθμό διαδηλωτές θα πραγματοποιούνται σε μέρος του οδοστρώματος ή θα ακολουθούν εναλλακτική διαδρομή. Πιο συγκεκριμένα οι περιορισμοί θα αφορούν μεταξύ των άλλων στην κατάληψη μέρους του οδοστρώματος και όχι όλων των λωρίδων κυκλοφορίας  ή στη μερική διαφοροποίηση της πορείας της διαδήλωσης, αλλά και στη δυνατότητα η αστυνομική αρχή «λόγω σοβαρής απειλής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής συγκεκριμένης περιοχής”να υποδεικνύει ως εναλλακτική επιλογή, άλλες περιοχές κατάλληλες για τη διεξαγωγή της συνάθροισης. 

«Οργανωτής διαδήλωσης»

Θα καθορίζεται «Οργανωτής» της διαδήλωσης, ο οποίος θα έχει και αστικές ευθύνες για τυχόν ζημιές. Ο «Οργανωτής» θα απαλλάσσεται εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διαδήλωση και αποδείξει ότι είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή των ζημιών. 

«Ιδιώνυμο αδίκημα»

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ως ιδιώνυμο αδίκημα τη συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευτεί νομίμως από την αστυνομία, αλλά και την «παρεμπόδιση διεξαγωγής συνάθροισης με τέλεση βιαιοπραγιών και την παρείσφρηση ατόμων σε αυτήν με σκοπό να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα της».

Προσωπικό ασφαλείας

 Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική διάταξη η οποία θα διασφαλίζει :

-Την έγκαιρη προειδοποίηση για την προκήρυξη της απεργίας ώστε να δίνεται η δυνατότητα στο επιβατικό κοινό να προγραμματίζει τις μετακινήσεις του και να μην ανακοινώνονται απεργίες και στάσεις εργασίας το προηγούμενο βράδυ. 

-Τη μέριμνα ώστε να εκτελείται τουλάχιστον ένα μέρος του προγραμματισμένου συγκοινωνιακού έργου τις ώρες αιχμής, με προσωπικό  ασφαλείας που θα προβλέπεται στη διάταξη.   

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Στόχος της κυβέρνησης είναι να  διαμορφωθεί  ένα κράτος σύγχρονο και λειτουργικό, το οποίο δε θα ταλαιπωρεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.  Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που πήρε ή θα πάρει η κυβέρνηση για να διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών σε αυτό τον τομέα είναι :

- Προχώρησε  η διαλειτουργικότητα και η διασύνδεση μητρώων (όπως π.χ. της ΑΑΔΕ με το Μητρώο Πολιτών) για την απαλλαγή προσκόμισης ληξιαρχικών πράξεων, όπως γέννησης, γάμου, συμφώνου συμβίωσης, διαζυγίου και θανάτου, στην εφορία. 

- Ψηφιοποιήθηκε  η δήλωση γέννησης, η οποία εφαρμόζεται εδώ και λίγες μέρες πιλοτικά, ενώ μπαίνουν καθημερινά όλο και περισσότερα μαιευτήρια στο σύστημα. 

- Προχωρά η ηλεκτρονική έκδοση των συντάξεων

        Σε κάθε περίπτωση την ώρα που ο δημόσιος πολιτικός διάλογος κυριαρχείται από θέματα που δεν αφορούν τον πολίτη ως προς την καθημερινότητα του, ο κ.Μητσοτάκης στοχεύει στο να αποδείξει στον μέσο Ελληνα ότι μπορεί να κάνει πολλά παρέχοντας του ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Το αν θα το καταφέρει μόνο ο χρόνος θα το δείξει. Στόχος πάντως του πρωθυπουργού ειναι μέσα στην τετραετία οι όποιες αλλαγές να είναι ορατές, ώστε στο τέλος της κυβερνητικής θητείας να μπορούν να αποτελέσουν μέρος των πεπραγμένων.