Μέσα από την καρδιά του κ. Παπαδημούλη

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018, 00:02
-A +A
Μέσα από την καρδιά του κ. Παπαδημούλη

Της Κατερίνας Οικονομάκου

«Μακάρι ο κ. Σημίτης, μέσα από την έρευνα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που αποφάσισε μια ελεγκτική αρχή, να αποδειχθεί πεντακάθαρος, το λέω μέσα από την καρδιά μου», είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Έχει ενδιαφέρον να ακούει κανείς τις συνεντεύξεις των πολιτικών, αποδίδοντας στα λόγια τους τη βαρύτητα που κανονικά τους αναλογεί, ειδικά καθώς μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο.

Εύχεται, λοιπόν, ο κ.Παπαδημούλης «να αποδειχθεί πεντακάθαρος» ο Κώστας Σημίτης. Έχει κάτι πολύ ανησυχητικό, σχεδόν απειλητικό, αυτή η ευχή που εξέφρασε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Σύριζα. Η διατύπωση που επιλέγει ο έμπειρος πολιτικός μοιάζει να στοχεύει ακριβώς στο ανάποδο από αυτό που λέει μέσα από την καρδιά του. Μοιάζει να δημιουργεί την εντύπωση μιας αόριστης ενοχής που βαρύνει τον πρώην πρωθυπουργό. Υπάρχει καπνός, λέει εμμέσως. Κι ο καπνός είναι η έρευνα που διέταξε η ελεγκτική αρχή. Εύχεται ο κ.Παπαδημούλης, λοιπόν, να μην υπάρχει και φωτιά. Το ενδιαφέρον είναι ότι οποιοσδήποτε άκουγε τη συνέντευξη με τον ευρωβουλευτή, δεν θα μάθαινε απολύτως τίποτε συγκεκριμένο για την υπόθεση. Ο ευρωβουλευτής του Σύριζα απέφυγε να μιλήσει με στοιχεία. Αρκέστηκε στις γενικολογίες. Που τυχαίνει να είναι και βολικές.

Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι σύστησε «να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές να κάνουν τη δουλειά τους και να μην μετατρεπόμαστε τα κόμματα και οι πολιτικοί σε κάτι αντίθετο από αυτό που προβλέπει για το ρόλο μας το Σύνταγμα. Άλλο οι πολιτικοί και τα κόμματα και άλλο οι ελεγκτικές αρχές και οι διωκτικές αρχές». Όμως δεν είναι και τόσο «άλλο» από τους πολιτικούς και τα κόμματα οι ελεγκτικές αρχές. Τα μέλη της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος είναι διορισμένα από την κυβέρνηση, όπως θύμισε ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος μιλώντας στον Γιώργο Κουβαρά και το Action 24. Μπορεί στο μεταξύ κάποιος να ενημέρωσε και τον έλληνα ευρωβουλευτή.

Αλλά οι διωκτικές αρχές πότε προέκυψαν και τις επικαλείται ο κ.Παπαδημούλης; Μπορεί ένας τόσο έμπειρος πολιτικός, να χρησιμοποιεί εκφράσεις που περίπου ταυτίζουν τις ανεξάρτητες αρχές με την Δικαιοσύνη; Τι μπορεί να εξυπηρετεί αυτή η επιλογή; Μοιάζει το ίδιο ακατανόητη με την από καρδιάς ευχή «να αποδειχθεί πεντακάθαρος» ο κ.Σημίτης. Μα ο πρώην πρωθυπουργός δεν καλείται να αποδείξει απολύτως τίποτε. Το βάρος της απόδειξης ότι ξοδεύει πόρους ενεργώντας με ανεξαρτησία και προς το συμφέρον των πολιτών και της διαφάνειας, φέρει εκ των πραγμάτων η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Αν έχουμε απαιτήσεις από τους πολιτικούς, έχουμε και από τους λειτουργούς οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί να τους ελέγχουν για λογαριασμό μας. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει καπνός. Ευχόμαστε από καρδιάς να μην υπάρχει και φωτιά.

 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα