Μείωση επιτοκίου από 5% σε 3% και για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Μείωση επιτοκίου από 5% σε 3% και για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Τη μείωση των φορών έθεσε ως προτεραιότητα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας επί του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου. Όπως είπε, στόχος της νέας φορολογικής πολιτικής είναι ο συγκερασμός της αναπτυξιακής διάστασης και της κοινωνικής μέριμνας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα λειτουργεί «στη βάση των δημοσιονομικών περιθωρίων αλλά και της δημοσιονομικών προτεραιοτήτων».

Σε εκείνο το σημείο, μάλιστα, είπε με έμφαση δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα της νέας φορολογικής πολιτικής: «Ναι, θέλουμε να μειώσουμε φόρους»!

Σε ότι αφορά την εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταθέσει δική του τροπολογία για τους συντελεστές έκπτωσης ο υπουργός Οικονομικών αναρωτήθηκε γιατί δεν την κατέθετε πριν από 15 μέρες!

«Μέχρι και ΠΝΠ είχατε φέρει. Σήμερα ξαφνικά θέλετε καινούργιες τροπολογίες για τον ΕΝΦΙΑ», είπε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι με τη νέα ρύθμιση δεν εξαιρείται κανείς. «Όλοι οι πολίτες θα δουν μείωση και ειδικά τα χαμηλά εισοδήματα και η μεσαία τάξη, που τόσο πολύ επλήγη από την συνειδητή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να την υπερφορολογήσει».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας μέσα σε τρία σημεία αποδόμησε τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα είπε:

1. Η κυβέρνηση είχε πει προεκλογικά ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα από το 2020 και τελικά προχωράμε νωρίτερα.

2. Η δέσμευση της ΝΔ για μείωση μεσοσταθμικά ισχύσει στο ακέραιο.

3. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ αντιθέτως με τα όσα είπε ο Τσίπρας  δεν δίνει πολλά σε λίγους αλλά πολλά στους πολλούς. Κυρίως στην άγνωστη λέξη για τον ΣΥΡΙΖΑ τη μεσαία τάξη. Οι μεγάλες περιουσίες είναι 14.841 σε σύνολο 7,3 εκατ. Η ελάφρυνση που θα δουν όσοι έχουν μεγάλες περιουσίες είναι 22 εκατ. ευρώ σε σύνολο 465 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το 5% της συνολικής ελάφρυνσης της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Την ίδια ώρα, επανέλαβε ότι με νέα ρύθμιση – στο επόμενο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη- το επιτόκιο θα πέσει από το 5% στο 3% και στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ σε ότι αφορά  την ρύθμιση για τις 120 δόσεις υπογράμμισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «δεν μπορώ να καταλάβω πως λέτε για μικρό λίφτινγκ όταν το επιτόκιο πέφτει από το 5% στο 3%. Και η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι όσοι εντάσσονται στην νέα ρύθμιση θα αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ενώ προανήγγειλε ότι αυτή θα είναι η τελευταία ρύθμιση, καθώς μετά θα υπάρξει ένας πάγιος σταθερός μηχανισμός.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε με νόημα ότι μετά τις ευρωεκλογές η οικονομία βελτιώνεται καθώς επίσης και η ψυχολογία της αγοράς. Σε εκείνο το σημείο προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στη ΝΔ ανάπτυξη 1,3% για να συμπληρώσει ότι «αν τη φτάσουμε στο 2% θα πρέπει να μας δώσετε συγχαρητήρια». Ο ίδιος νωρίτερα ξεκαθάρισε ότι το πρώτο τρίμηνο η οικονομία κυριολεκτικά σερνόταν ενώ και η προηγούμενη ρύθμιση των 120 δόσεων δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. «Δεν έχουμε αυταπάτες ούτε ψευδαισθήσεις. Ξέρουμε που πατάμε. Έχουμε ιδεολογικές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς λέμε ότι όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται πρέπει να πηγαίνει κυρίως σε μείωση φόρων», διευκρίνισε!