Με υπογραφή Μητσοτάκη η υποψηφιότητα Βέμπερ και το μήνυμα στον Γιούνκερ

Με υπογραφή Μητσοτάκη η υποψηφιότητα Βέμπερ και το μήνυμα στον Γιούνκερ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Σε μία άκρως συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με προφανή στόχο την όσον το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέγραψε το έγγραφο της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ για τη θέση του επικεφαλής υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ λοιπόν είναι ένα από τα δύο, που απαιτεί το καταστατικό του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, προκειμένου η υποψηφιότητα να κατατεθεί επίσημα, αποτυπώνοντας με τον τρόπο αυτό τον ισχυρό ρόλο που διαδραματίζει το κόμμα της ελληνικής κεντροδεξιάς στον ευρωπαϊκό χώρο.

Παράλληλα η κίνηση του κ. Βέμπερ να επιλέξει την ΝΔ και τον κ.Μητσοτάκη ως μία από τις δύο αναγκαίες υπογραφές, παρότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr, ο Γερμανός αξιωματούχος είχε στη διάθεσή του δεκάδες δηλώσεις στήριξης από κόμματα- μέλη του ΕΛΚ, αποδεικνύει το πόσο επενδύει ο Μάνφρεντ Βέμπερ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την επόμενη μέρα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η στήριξη του προέδρου της ΝΔ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήδη από τις 27 Σεπτεμβρίου με τουίτ του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δηλώσει δημόσια ότι θα στήριζε στην κούρσα εντός του Λαϊκού Κόμματος τον σημερινό επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ.

«Δεν μπορούμε να αποκτήσουμε μία καλύτερη Ευρώπη, αν δεν κατορθώσουμε να φέρουμε την Ευρώπη πίσω στους πολίτες. Χρειάζεται να υποστηρίξουμε τις κοινές μας αξίες και όσα μας ενώνουν» είχε τουιτάρει ο κ.Μητσοτάκης, εκφράζοντας την στήριξη της ΝΔ στον κ.Βέμπερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr μεταξύ των δύο αντρών έχει αναπτυχθεί ένας πολύ καλός δίαυλος επικοινωνίας, ο οποίος θα μπορεί να αξιοποιηθεί, την επόμενη μέρα προς όφελος της Ελλάδας, ειδικά στην περίπτωση που ο κ. Βέμπερ εκλεγεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Γερμανός αξιωματούχος έχει υποστηρίξει ανοιχτά την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μία σειρά σοβαρών ζητημάτων όπως για παράδειγμα στο σκοπιανό.

Ενδεικτική της στήριξης ήταν και το τουίτ του κυρίου Βέμπερ στις 25 Ιανουαρίου για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας.

«Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη ΝΔ το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδος και στον @kmitsotakis. Ο πρωθυπουργός @atsipras πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ και να βάλει τάξη στον κυβερνητικό του συνασπισμό. Ο εταίρος του στην κυβέρνηση, κ. Καμμένος έχει ήδη απορρίψει όλες τις πιθανές λύσεις».

Μεγάλο ενδιαφέρον πάντως θα έχουν οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, με αφορμή την σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ, το μεσημέρι της Τετάρτης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις κατ'' ιδίαν συναντήσεις του τόσο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ όσο και με στελέχη της επιτροπής θα θελήσει να περάσει το μήνυμα προς το τρίτο πρόγραμμα στήριξης απέτυχε αφού δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τον κεντρικό του στόχο, την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επικαλεστεί ως παραδείγματα τις χώρες που βρίσκονταν σε παρόμοια θέση με την Ελλάδα όπως την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, οι οποίες μόλις βγήκαν από τα μνημόνια βγήκαν και στις αγορές, κάτι που για τη χώρα μας παραμένει απαγορευτικό.

Με τον τρόπο αυτό εμμέσως πλην σαφώς θα ξεκαθαρίσει στους συνομιλητές του ότι δεν υπάρχει χώρος για πανηγυρισμούς και πως οι εταίροι θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους την συγκεκριμένη πραγματικότητα για τη διαμόρφωση των δεδομένων την επόμενη μέρα. Στο περιθώριο πάντως της συνόδου κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να έχει σημαντικές επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις.