Με τροπολογία «αθωώνουν» διοικήσεις νοσοκομείων που παρέτειναν συμβάσεις εργασίας

Με τροπολογία «αθωώνουν» διοικήσεις νοσοκομείων που παρέτειναν συμβάσεις εργασίας

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Με βουλευτική τροπολογία, που υπογράφει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και την οποία έκανε δεκτή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η κυβέρνηση εξαλείφει τις ευθύνες των διοικήσεων των νοσοκομείων για τις παρατάσεις συμβάσεων εργασίας ιατρικού και λοιπού προσωπικού!

Παράλληλα, με την ίδια ρύθμιση άρεται η διάταξη του άρθρου 7 παρ. 2 και 3 του ΠΔ 164/2004 που ορίζει ότι σε περίπτωση άκυρης σύμβασης που εκτελέστηκε εν όλω ή εν μέρει καταβάλλονται στον εργαζόμενο τα οφειλόμενα χρηματικά ποσά, τυχόν δεν καταβληθέντα δεν αναζητούνται, και όποιος παραβαίνει τις σχετικές διατάξεις καταλογίζονται ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος όσων κατάρτισαν τις σχετικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, το πιθανότερο σενάριο είναι οι εν λόγω συμβάσεις να «κόλλησαν» στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά οι συμβάσεις να «έτρεχαν» απρόσκοπτα. Επειδή, ενδεχομένως, να ασκήθηκαν διώξεις, μέσω του Σπ. Λάππα, η ηγεσία του Υπουργείου φέρεται να προχωρά σε αυτή τη ρύθμιση.

Να σημειωθεί ότι με το ΠΔ 164/2004  δεν κατατάσσονται υποψήφιοι που έχουν συνάψει με τον φορέα διαδοχικές συμβάσεις, εφόσον μεταξύ αυτών μεσολαβεί χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών (3) μηνών (κώλυμα 3μήνου, σχετικές Πράξεις Ελεγκτικού Συνεδρίου υπ' αριθ.23/2013, 51/2013, 150/2013,κ.λ.π).