Προκαλείται δυσφορία, αλλά να καταστρατηγήσουμε το Σύνταγμα;
Αλ. Τσίπρας για πορείες

Προκαλείται δυσφορία, αλλά να καταστρατηγήσουμε το Σύνταγμα;

Συνθήκες τεχνητής έντασης επιχείρησε να διαμορφώσει ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για τις πορείες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι το ισχύον καθεστώς δεν δημιουργεί προβλήματα ενώ παράλληλα επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα χρήματα που δόθηκαν προς τα ΜΜΕ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι».

«Ανακοινώσατε τη λίστα της ντροπής, που αποδεικνύει ότι μοιράσατε 20 εκ, στο πίσω γραφείο του Μαξίμου, λες και ήταν λεφτά της οικογένειας. Και τα μοιράσατε σε όποιον σας αρέσει. 1% μόνο για ξεκάρφωμα σε μη φιλοκυβερνητικά μέσα», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Και είχατε και το θράσος προχθές να δηλώσετε ότι δε τα μοιράσατε εσείς αλλά η εταιρεία στην οποία αναθέσατε. Μόνο που είναι η εταιρία που είχε αναλάβει τη προεκλογική σας καμπάνια. Δε ντρέπεστε να λέτε τόσο χοντρά ψέματα; Σε ποιους νομίζετε ότι απευθύνεστε;»

Επανερχόμενος στο νομοσχέδιο για τις πορείες μίλησε για μία αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια την Δημοκρατία, με στόχο το δικαίωμα στη διαδήλωση». Πάντως, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν στιγμές που το υπάρχον πλαίσιο δεν τηρείται και προκαλείται δυσφορία. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο και να καταστρατηγήσουμε το Σύνταγμα της χώρας» σημείωσε. Αναγνώρισε ότι έχουν γίνει αρκετές φορές μικρές συγκεντρώσεις που προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο,  αλλά σημείωσε ότι προβλέπεται ήδη η δυνατότητα οι αστυνομικές αρχές να περιορίσουν τους διαδηλωτές σε μία λωρίδα. 

Να σημειωθεί ότι ξεκινώντας την ομιλία του σχολίασε πως κυκλοφοριακή συμφόρηση προκαλεί σήμερα και ο Μεγάλος Περίπατος, που όπως είπε, έχει μετατραπεί σε «Μεγάλο Περίγελο». 

Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πετάει λάσπη με ξαναζεσταμένο φαγητό. «Ξέρετε ότι τα έχετε κάνει μαντάρα και φοβάστε. Φοβάστε το λαό. 

Φοβάστε τη διαφωνία του, την αντίδραση του, την οργή του. Φοβάστε, γι’ αυτό πάντα η απάντηση σας είναι η καταστολή», σημείωσε. 

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός επικαλέστηκε ένα κείμενο του Γ. Γεραπετρίτη, λέγοντας: «Θα αρκούσε και εδώ να παραπέμψω σε ένα έργο, την «Κατ’ άρθρον Ερμηνεία του Συντάγματος», το οποίο έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτης. Αναφέρεται εκεί –και διαβάζω πάλι επί λέξει: «Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα».  Θυμίζω ότι κανένα ελληνικό σύνταγμα –από το 1864 που κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα της συνάθροισης– δεν επέβαλλε υποχρέωση γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων. Αυτό το έκαναν μόνο τα χουντικά ψευδοσυντάγματα, με τη φράση:  «Αι δημόσιαι συναθροίσεις πρέπει να γνωστοποιούνται δεόντως εις την αστυνομικήν αρχήν τεσσαράκοντα οκτώ ώρας προ της πραγματοποιήσεώς των».

Επίθεση στο ΚΙΝΑΛ 

Ο Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο Κίνημα Αλλαγής και την Φώφη Γεννηματά, με αφορμή την απόφαση του κόμματος να υπερψηφίσει επί της αρχής το σχέδιο νόμου. Μάλιστα, τοποθέτησε τον ευατό του ως τον συνεχιστή της… δημοκρατικής παράταξης.  «Το νομοσχέδιο αυτό λοιπόν, από όπου και να το πιάσει κανείς, είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη.Όπως ακόμη μεγαλύτερη ντροπή είναι να το ψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό η κα Γεννηματά. 

Και είναι ντροπή απέναντι στη ιστορία της Δημοκρατικής παράταξης», σημείωσε και συνέχισε την δριμεία κριτική τονίζοντας: « Μπορεί κάποιοι να ζηλεύουν τη διαδρομή σας κε Χρυσοχοίδη. Να ζηλεύουν που κάθεστε στα έδρανα που καθόντουσαν και αυτοί μαζί με τον κο Μητσοτάκη και πολλούς άλλους υπουργούς της Δεξιάς, επι Σαμαρά. Στα κυβερνητικά έδρανα μιας παράταξης που άφησε απροστάτευτη τη χώρα το 2009, με έλλειμμα 15%. Και την οδήγησε στη χρεοκοπία και στα μνημόνια. Και αργότερα στη βαθιά ύφεση και στον αυταρχισμό. Μπορεί να τους έχουν λείψει τα κυβερνητικά έδρανα και να σας ζηλεύουν. Δε πρέπει όμως να ξεχνούν ούτε τις ρίζες ούτε τη παράδοσή τους. Ούτε ότι κάποτε είχαν ένα όνομα που τώρα το έχουν εγκαταλείψει και είχε στον τίτλο του ότι ήταν σοσιαλιστικό. Με τέτοιες αποφάσεις απομακρύνονται, έρχονται σε ρήξη με τη δημοκρατική παραδοση.

Δικαίωμά τους είναι.

Αλλά να μη σταναχωριούνται που η δημοκρατική παράταξη στον τόπο θα έχει συνέχεια.

Και έχει συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».