Με υπογραφή ΑΝΕΛ ο Τσίπρας στις Πρέσπες για τη συμφωνία - Διαφοροποίηση Δ. Καμμένου 

Με υπογραφή ΑΝΕΛ ο Τσίπρας στις Πρέσπες για τη συμφωνία - Διαφοροποίηση Δ. Καμμένου 

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και προσωπικά ο Πάνος Καμμένος θα κρατάει αύριο το στυλό του Αλέξη Τσίπρα που θα υπογράφει την συμφωνία με τον Ζάεφ στις Πρέσπες. Αυτό προκύπτει από την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, η οποία καταψηφίστηκε από τα δύο κόμματα που συνθέτουν την κυβέρνηση.

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή του κόμματος, με αποτέλεσμα ο Π. Καμμένος να τον διαγράψει. Μάλιστα, αναμένεται να απωλέσει την θέση του από αντιπρόεδρος, δεδομένου ότι όπως προκύπτει από τους ΑΝΕΛ θα καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του, αφού ο Κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει την... καθαίρεσή του.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώθηκε και με τη βούλα ότι η καρέκλα για τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι erga omnes. Θα κάνουν τα πάντα για την διατηρήσουν, οποιοδήποτε κι αν είναι το διακύβευμα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να σβήσουν όλες τις κόκκινες γραμμές τους. Για την ιστορία σε σύνολο 280 παρόντων, 153 καταψήφισαν την πρόταση μομφής της ΝΔ, ενώ 127 είπαν «όχι». 

Λίγα λεπτά μετά την ψηφοφορία, ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου για την τελετή υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες. 

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα μεταβεί αύριο, Κυριακή 17 Ιουνίου, στις Πρέσπες, προκειμένου να συμμετέχει στην τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Νίκο Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ και τον Ειδικό Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας, στις 10:30 ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Η συζήτηση της πρότασης μομφής της Νέας Δημοκρατίας συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα σε εκρηκτικό κλίμα, ενώ χτύπησε «κόκκινο» με την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και την σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα.

Η ψηφοφορία που είχε οριστεί για τις 18.30, προκειμένου να αποφευχθεί το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, καθυστέρησε και έφτασε να αολοκληρωθεί λίγο μετά τις 10 το βράδυ, παρά την αγωνιώδη προσπάθεια του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, να «κλείσει» την Ολομέλεια της Βουλής μέχρι τις εφτά το απόγευμα.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε να μειωθεί ο χρόνος των ομιλιών των βουλευτών, αλλά και ενδεχομένως να διαγραφούν ορισμένοι από τον κατάλογο. Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι αν «κρατούσαμε το εφτάλεπτο η συζήτηση θα συνέπιπτε με τις κινητοποιήσεις, με τον Α. Λοβέρδο να συμπεραίνει: «άρα αυτό ήταν το πρόβλημά σας». Ο κ. Βούτσης σε μια κρίση ειλικρίνειας απάντησε «βεβαίως», προσθέτοντας «το  γιατί θα το καταλάβετε».