Με στόχο το «ρεκόρ» θετικών ψήφων εγκρίνεται η ψήφος των αποδήμων

Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται  σήμερα το νομοσχέδιο για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται στο βήμα και να ζητεί ευρεία συναίνεση στην τομή που επιχειρείται σε ένα θέμα εθνικής σημασίας.

Παρά το γεγονός ότι από λίγες μέρες στην αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος και τις προϋποθέσεις για την ψήφο των ομογενών ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «όχι», στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να αναδιπλωθεί πλήρως και να πει το μεγάλο «ναι».

Η τακτική του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, οδήγησε ουσιαστικά την Κουμουνδούρου σ'' αυτή την αλλαγή στάσης, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έμενε αρχικά για μια ακόμη φορά στο περιθώριο, μαζί με το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Ωστόσο, άφηνε να διαρρεύσει ότι αν γίνουν μερικές αλλαγές, θα συναινέσει.

Από τη στιγμή, όμως, που ο κ. Θεοδωρικάκος με νομοτεχνικές βελτιώσεις διαφοροποίησε μερικές διατάξεις του σχεδίου νόμου, φαίνεται ότι αυτές αποτέλεσαν το πρόσχημα για τη νέα «κωλοτούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ και την αποφυγή της πολιτικής απομόνωσης.

Έτσι, υπό αυτά τα δεδομένα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρύτατη πλειοψηφία, άνω των 290 ψήφων: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ήτοι 291 βουλευτές.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Αύξηση βουλευτών επικρατείας

Με το σχέδιο νόμου αυξάνονται οι βουλευτές Επικρατείας από 12 σε 15 προκειμένου να «χωρέσουν» και όσοι θα προταθούν από τα κόμματα για να εκπροσωπήσουν τον απόδημο Ελληνισμό. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν - χωρίς σταυρό προτίμησης - το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν.

Διαδικασία

Οι Έλληνες του Εξωτερικού που επιθυμούν να ψηφίσουν θα πρέπει να παρουσιαστούν στα εκλογικά τμήματα που θα δημιουργηθούν και εκεί να ψηφίσουν, δηλαδή δεν θα μπορούν μέσω επιστολής. Τα εκλογικά τμήματα θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς.

Ποιοι ψηφίζουν

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

α. Τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει 2 έτη στην Ελλάδα

(όχι απαραιτήτως συνεχόμενα)

β. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν θα πρέπει να έχουν φροντίσει να καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτηση μέσω ειδικής πύλης , η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός 2 μηνών από τη ψήφιση του νόμου, ενώ εφόσον ο εκλογέας συναινεί στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων που είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του δημοσίου θα αντλούνται αυτεπάγγελτα.

Σε κάθε περίπτωση, ο ψηφοφόρος θα πρέπει να αποδείξει ότι διαμένει στο εξωτερικό και πληροί τους όρους για να ψηφίσει.

Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα:

α) Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

β) Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής 

γ) Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή

Ωστόσο, υποβολή φορολογικής δήλωσης δεν απαιτείται εφόσον:

- ο εκλογέας δεν είναι άνω των 30 ετών

- έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α' βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.