Με ρεκόρ ψήφων ο Κ. Τασούλας νέος πρόεδρος της Βουλής

Με ρεκόρ ψήφων ο Κ. Τασούλας νέος πρόεδρος της Βουλής

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Με ρεκόρ ψήφων -283- ο Κώστας Τασούλας εκλέχθηκε στη θέση του προέδρου της Βουλής, ξεπερνώντας την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε λάβει 235 ψήφους. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ιωαννίνων πήρε τις θετικές ψήφους όλων των πτερύγων της Βουλής, πλην αυτής του ΚΚΕ, που ψήφισε «παρών».

Αντιθέτως οι βουλευτές τόσο της Ελληνικής Λύσης όσο και του Γιάννη Βαρουφάκη υπερψήφισαν την υποψηφιότητα Τασούλα. Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Δένδιας (ο οποίος ακόμα δεν έχει ορκιστεί βουλευτής) δεν ψήφισε, αφού βρίσκεται στην Αμερική σε προγραμματισμένη επίσκεψη ως υπουργός Εξωτερικών.

Μετά την εκλογή του προέδρου της Βουλής θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση για την εκλογή των αντιπροέδρων. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η ΝΔ θα προτείνει ως αντιπροέδρους της Βουλής τους κ.κ. Νικήτα Κακλαμάνη, Θανάση Μπούρα και Χαράλαμπο Αθανασίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει τον Δημήτρη Βίτσα. Το ΚΙΝΑΛΛ θα προτείνει αντιπρόεδρο τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και το ΚΚΕ τον Γιάννη Λαμπρούλη ενώ ο Γ. Βαρουφάκης την Σοφία Σακοράφα.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα του Σαββάτου ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τη διαδικασία ψηφοφορίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης να ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της προσεχούς Δευτέρας.

Κ. Τασούλας: Θα είμαι πρόεδρος όλων των πτερύγων

Με Κωνσταντίνο Καραμανλή και μια ομιλία διαφορετική από τις προηγούμενες των προκατόχων του έδωσε το στίγμα ο Κ. Τασούλας. Ο ίδιος, μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι θα λειτουργήσει ελεύθερα δημοκρατικά, σοβαρά και υπεύθυνα, «διευθύνοντας τις εργασίες του Σώματος, ως πρόεδρος όλων των πτερύγων της Βουλής, όπως ένας συνεπής Νεοδημοκράτης κάλλιστα μπορεί να είναι, με τη συνεργασία των Αντιπροέδρων που θα εκλεγούν αργότερα».

Υπογράμμισε ότι στόχος του είναι να μεριμνεί «για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης διεξαγωγής των συνεδριάσεών του, την κατοχύρωση της ελεύθερης γνώμης και έκφρασης όλων των βουλευτών, και την τήρηση της τάξης».

Σε ότι αφορά τους στόχους του εξήγησε: «Το έργο της Βουλής έχει μια ιδιοτυπία. Και δεν ομιλώ για τις επιμέρους πολυσχιδείς αρμοδιότητές της, για την εξωστρέφειά της, για την επισκεψιμότητά της, για τα χρήσιμα τεχνικά προγράμματα που είναι εν εξελίξει. Και που πρέπει να τα προσέξουμε και να τα φροντίσουμε για να πάνε ακόμη καλύτερα. Ομιλώ για την πολιτική της υπόσταση, για την συνωνυμία της με το πολιτικό σύστημα και τις καταφορές που αυτή η συνωνυμία προκαλεί. Το έργο της Βουλής, λοιπόν, δεν είναι βασικά ποσοτικό, αλλά ποιοτικό. Η Κυβέρνηση επιδιώκει να βελτιώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό είναι μετρήσιμο. Να αξιοποιήσει περισσότερο το ΠΔΕ. Αυτό είναι μετρήσιμο. Να μειώσει την ανεργία. Αυτό είναι μετρήσιμο. Η Βουλή όμως δεν θα κριθεί από τον αριθμό των ερωτήσεων ή επερωτήσεων που θα υποβληθούν, αλλά από μια βαθύτερη ποιοτική διεργασία στη λειτουργία της και στον προορισμό της».

Κλείνοντας ο νέος πρόεδρος της Βουλής παρέθεσε μια συνομιλία ανάμεσα στον πατέρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον υιό του.

-« Άκουσε Κώστα

-Δεν είσαι καμωμένος γι' αυτό το επάγγελμα. Σε ξέρω, έχεις χαρακτήρα: αδιάλλακτος, αλύγιστος, ό,τι χρειάζεται για να σπάσης τα νεφρά σου. Αυτό δεν είναι κατηγόρια, Κώστα, αντίθετα. Μ' αρέσεις, τέτοιος που είσαι, σε παραδέχομαι, γι' αυτό ακριβώς… Ή θα συμβιβασθής, θα δεχθής συναλλαγές, κομπίνες, υποκρισίες, και δεν θα είσαι πια ο Κώστας ή θα κρατήσης την ακαμψία σου, την ωραία σου ακαμψία, και θα αποτύχης.

Έχεις, δόξα στο Θεό, ένα επάγγελμα, ένα καλό επάγγελμα όπου μπορείς να πετύχης χωρίς μαζί και να εξευτιλιστής, Κώστα, να μη ξεπέσης στα ίδια σου τα μάτια. Σκέψου το ακόμη πριν του παραδώσης τ' όνομά σου… τ' όνομά μας.

Για να απαντήσει ο γιος:

- Αν πιστεύης πως σκέφτηκα τον εαυτό μου. Ποτέ μου δεν υπολόγισα, ποτέ μου δεν λογάριασα ούτε την επαγγελματική επιτυχία, ούτε το γόητρο, ούτε τον καλό γάμο, ούτε τίποτα απ' αυτά που φαίνεται να πιστεύης. Αν πρόκειται για να τακτοποιηθώ, να αποκατασταθώ, πρέπει να το πάρης απόφασι: δεν θα είμαι ποτέ λογικός – κατά τον τρόπο αυτό. Αν έχω φιλοδοξία, αυτή αποβλέπει αλλού, υπερβαίνει κατά πολύ τον εαυτό μου. Τι αφέλεια, ε;  Είμαι αφελής! Στοχάζομαι πως δεν δικαιώνεται η παρουσία του ανθρώπου πάνω στη γή, με το να καλλιεργή μια περιορισμένη προσωπική ευτυχία. Είμαστε ο καθένας ένας άνθρωπος ανάμεσα στους άλλους ανθρώπους, το ξέρεις καλά αυτό, το έχεις ο ίδιος αρκετά αποδείξει. Μα ο καθένας αναλίσκεται κατά τον τρόπο του, κατά τον καιρό του, κατά τις περιστάσεις. Σήμερα, και για μένα η πολιτική μου προσφέρει αυτή την τύχη. Θα ήθελα να αφιερωθώ στους ανθρώπους του λαού μου, γι' αυτούς και διά μέσου αυτών θα ήθελα να δικαιώσω το πέρασμά μου από τον κόσμο αυτό…

Το ζήτημα λύθηκε μεταξύ τους, όχι από μια νέα συζήτησι, ούτε από τη μητέρα, ούτε από κανέναν άλλο, αλλ' από τον τύφο. Επί δύο μήνες, ο γιος δεν άφησε τις Σέρρες. Μια φορά μονάχα γύρισε στην Πρώτη και ξανάδε τον πατέρα του. Μερικές μέρες αργότερα, χτυπημένος απότομα από την αρρώστεια, ο Γεώργιος Καραμανλής πέθαινε.

-Συχνά, εμπιστεύεται ο Πρόεδρος στον συνομιλητή του, είχα το αίσθημα πως ο πατέρας μου πέθανε μ' αυτή την πίκρα στην καρδιά. Σκεφτόταν πως τη μια ή την άλλη μέρα, ασφαλώς όμως, θα παράκουγα τις συμβουλές που μου είχε δώσει. Συχνά επίσης, σ' όλη μου τη ζωή, αναθυμήθηκα τα λόγια του. Και κάθε φορά αναρωτήθηκα αν, από τους δυό μας, δεν ήταν εκείνος που είχε δίκιο».

Διαβάστε ακόμη:

- Με ευρύτατες συναινέσεις εξελέγησαν οι νέοι αντιπρόεδροι της Βουλής