Με ποιο «σύστημα» παίζει ο Τσίπρας;

Με ποιο «σύστημα» παίζει ο Τσίπρας;

Της Κατερίνας Γαλανού

Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο στο CNBC επέλεξαν τον Αλέξη Τσίπρα και του έκαναν μια ωραιότατη συνέντευξη με φόντο την ειδυλλιακή λίμνη Κόμο στη γειτονική Ιταλία όπου είχε κληθεί να πάρει μέρος στο ετήσιο φόρουμ του European House Ambrosetti.

''Ίσως να ήταν η ταινία του Κώστα Γαβρά να τους θύμισε πόσο πλούσιο σασπένς πρόσφερε στη διεθνή πολιτική σκηνή το δίδυμο Τσίπρα- Βαρουφάκη πριν τους... εκμηδενίσει σήμερα ο Μπορίς Τζόνσον. Ίσως πάλι το ευρύτατο σύστημα που προώθησε, στήριξε και βοήθησε τον κ. Τσίπρα να γίνει ο μακροβιότερος έλληνας μνημονιακός πρωθυπουργός, αισθάνεται ότι ακόμη του «οφείλει».

Το σύστημα στον κ. Τσίπρα; Ο κ.Τσίπρας στο σύστημα;

Το διπλό ερώτημα μπορεί πολύ απλά να έχει και διπλή απάντηση αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στον δημοσιογράφος του CNBC που τον ρώτησε αν παραμένει αντισυστημικός και κόντρα στο κατεστημένο! Ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να απώλεσε την εξουσία αλλά δεν απώλεσε και τη μαεστρία στην προσποίηση και στην ντρίπλα.

«Παραμένω αντισυστημικός. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει κατεστημένο στις μέρες μας. Επειδή νομίζω ότι η πιο κρίσιμη ερώτηση είναι το για ποια συμφέροντα αγωνίζεσαι. Ποιον θέλεις να προστατεύσεις. Αν θέλουμε να προστατέψουμε τους αδύναμους, τους ευάλωτους, τότε θα πρέπει να αγωνιστείς, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προσπαθήσεις να βρεις εναλλακτικά μονοπάτια για να υπερασπιστείς τα συμφέροντά τους» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ψάχνοντας να νοηματοδοτήσει εκ νέου το «αντισυστημικός» κατά τα πρότυπα του «αντιμνημονιακός» και αναζητώντας «εναλλακτικά μονοπάτια» και νέα αντίληψη του «κατεστημένου» ο Αλέξης Τσίπρας χάνει κατά κράτος τη μάχη της αντιπολίτευσης. Και ψελλίζει παιδαριώδεις, χοντροκομμένες και αυταπόδεικτες ανακρίβειες σχετικά με συμφωνίες που είχε πετύχει ως πρωθυπουργός για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που ακόμη κι ο Τσακαλώτος ντρέπεται να ισχυριστεί ότι υπήρξαν. Ομολογώ ότι θα ήθελα να δω τη συνέντευξη Τσίπρα στο CNBC να προβληθεί από την ΕΡΤ πλάτη-πλάτη όπως λένε στην τηλεοπτική αργκώ με την συνέντευξη τύπου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ως μια χρήσιμη μετεκλογική σύγκριση του πρώην με τον νυν. Και υπενθύμιση της απέραντης άγνοιας του κ. Τσίπρα για κρίσιμα θέματα. Όπως π.χ του προσφυγικού για το οποίο πιπίλισε πάλι την γλυκερή αριστερή καραμελίτσα ότι πρέπει «γρήγορα σε στενή συνεργασία με τις γειτονικές χώρες για να σταματήσουμε τον πόλεμο και την ανισότητα στις γειτονικές χώρες.».

Ας μην τον αδικούμε όμως τον κ.Τσίπρα. Είναι έργο δύσκολο να κατανοήσεις τον κόσμο αν δεν μπορείς να κατανοήσεις και να αποδεχθείς τον βαθύτερο εαυτό σου. Αποκρούει ο πρώην πρωθυπουργός ότι έχει ομοιότητες με τον λαϊκιστή Μπορίς Τζόνσον! Ο καθρέφτης του κ. Τσίπρα του στέλνει πίσω το είδωλο όχι ενός λαϊκιστή δημοκράτη που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα του λαού του, για να βρει έντιμες συμφωνίες με τους εταίρους του ενώ κατά τα λεγόμενά του «λαϊκισμός είναι να βυθίζεις τους πολίτες σου στο μίσος, να διαιρείς την κοινωνία και να δίνεις μάχες χωρίς να στοχεύεις σε ρεαλιστικές αποφάσεις....»