Με εκπλήξεις η ομιλία του προέδρου της ΝΔ

Με εκπλήξεις η ομιλία του προέδρου της ΝΔ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Από τη διοίκηση της ΔΕΘ άρχισε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο χώρο της Έκθεσης. «Βλέπω τις τριπλές κάμερες σε σχέση με πέρυσι» είπε ο κ. Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της HELXPO Τάσο Τζήκας να απαντά «αυτό κάτι δείχνει πρόεδρε». Θα το κρίνετε εσείς» ανταπάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Την ώρα πάντως που οι κάμερες ήταν μέσα στα γραφεία της διοίκησης της ΔΕΘ έμμεσο μήνυμα απέναντι στην διεύρυνση που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας αποτέλεσε το σχόλιο του προέδρου της ΝΔ όταν γνωστός φωτογράφος του ζήτησε να στρέψει το πρόσωπο του και προς την άλλη πλευρά του τραπεζιού για να έχει το πλάνο. «Μπορώ και κοιτάζω και δεξιά και αριστερά» δήλωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Τζήκας παρουσίασε στον κ. Μητσοτάκη το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ ύψους 120 εκατ. ευρώ, η οποία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το 2026. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη συμφωνία του με το σχέδιο ανάπλασης και είπε ότι αυτό θα λειτουργήσει αναπτυξιακά και για τη διεθνή έκθεση και για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Σε κάθε περίπτωση όλα τα βλέμματα στρέφονται στην αποψινή ομιλία του κ.Μητσοτάκη , η οποία εκτός από την επικαιροποίηση των μέτρων για τα οποία έχει ήδη δεσμευθεί ο πρόεδρος της ΝΔ, θα περιέχει και τρία μέτρα έκπληξη, σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr. Μέτρα τα οποία οι επιτελείς της ΝΔ κρατούν ως επτασφάγιστο μυστικό.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κινηθεί σε έξι κεντρικούς άξονες: Την Οικονομία, τους Θεσμούς, την Ασφάλεια, την Παιδεία, τη Διεθνή παρουσία της χώρας, και την Ενεργοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών.

Μεταξύ των άλλων θα υπάρξει ρητή δέσμευση για:

- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25%. (Οι κύριες εισφορές θα μειωθούν από το 20% στο 15%)

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

- Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στη φορολογία φυσικών προσώπων, για εισοδήματα μέχρι 10 χιλ. ευρώ, από το 22% στο 9%.

- Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%.

- Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από το 15% στο 5%.

- Μειώση του  ΦΠΑ  στο τουριστικό πακέτο στο 11%.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ομιλία του θα υπάρξει ειδική αναφορά στο εργαλείο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ως μέσο στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.  

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει ως βασικό εργαλείο υλοποίησης της πολιτικής του, ειδικά στον τομέα της οικονομίας, τη μείωση των φόρων και εισφορών αλλά και τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος και στην οικονομία που άμεσα θα φέρουν επενδύσεις στη χώρα και θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών.