Μαζικές προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων ετοιμάζει η κυβέρνηση - Πυρά από Γ. Γεωργαντά

Μαζικές προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων ετοιμάζει η κυβέρνηση - Πυρά από Γ. Γεωργαντά

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Προσλήψεις που θα φτάσουν τις 8.000 μόνο το 2019 υποσχέθηκε η Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στη Βουλή. Ουσιαστικά αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται ήδη στη Δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί πριν από γιορτές. Σε αυτό προβλέπεται ότι κάθε έτος, μέχρι τέλη Ιανουαρίου, τα υπουργεία θα αποστέλλουν στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης τετραετή σχέδια προγραμματισμού προσλήψεων, περιλαμβάνοντας για τις δομές τους και τους φορείς που εποπτεύουν για κάθε έτος ξεχωριστά! Για το επόμενο έτος, δηλαδή, όπως αποκάλυψε η αρμόδια Υπουργός θα μπορέσουν να απορροφηθούν 8.000 υπάλληλοι, οι οποίοι θα «διανεμηθούν» ανάλογα με τις ανάγκες των υπουργείων.

Η ίδια, πάντως, από το βήμα της Βουλής προανήγγειλε και 3.000 προσλήψεις γιατρών το 2020 βάσει ισάριθμων αποχωρήσεων και γενικόλογα νέες προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, τονίζοντας ότι πρέπει να μειωθούν οι αναπληρωτές από το 14% του συνόλου σήμερα στο 4%.  Το παράδοξο είναι ότι ισχυρίστηκε πως δεν θα υπάρξει διόγκωση του Κράτους, διότι ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζόμενων είναι άνω των 50 ετών, «που σε λίγα χρόνια θα βγουν σύνταξη δεν μπορούν σηκώνουν το βάρος ενός ψηφιακού μετασχηματισμού»!

Την ίδια ώρα, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι επιθυμεί τη διατήρηση του μνημονιακού κανόνα 5 προς 1 στο δημόσιο και ότι επιδίδεται σε μία «ισοπεδωτική αντικυβερνητική πολιτική» σε ότι αφορά τη δημόσια διοίκηση, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει τη λειτουργία της υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.  

Άμεση ήταν η απάντηση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ, Γιώργου Γεωργαντά, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται το δημόσιο «πελατειακά». «Είχαμε 4 χρόνια περιορισμών στις προσλήψεις θα έπρεπε λογικά να έχει περιοριστεί το δημόσιο», είπε αλλά σημείωσε ότι ναι μεν ο αριθμός είναι  λίγο μειωμένος, ωστόσο έχουμε μεγάλη αύξηση των συμβασιούχων και των μετακλητών.  «Η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει κατά 600 εκ ευρώ το μισθολογικό κόστος. Πώς γίνεται αυτό; Μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το πετύχει είναι μαγικό,  να μειώνεται το προσωπικό αλλά να αυξάνεται το μισθολογικό κόστος», είπε χαρακτηριστικά. 

Λίγο αργότερα, έκανε ειδική αναφορά στο Μητρώο Επιτελικών στελεχών, το οποίο επί της ουσίας παραμένει ανενεργό, αν και από αυτή την δεξαμενή υποτίθεται θα προερχόντουσαν τα στελέχη του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε  ότι με την παράταση εφαρμογής από το 2019 της ρύθμισης περί στελέχωσης των διευθυντικών θέσεων μέσω του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών, επιχείρησε να βολέψει τα δικά της παιδιά. «Γιατί υπήρχαν προφανώς ακόμα πολλοί φίλοι, στελέχη και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ ίσως, που δεν είχαν δει ακόμα πως είναι να ασκείς διοίκηση», ήταν η αναφορά που προφανώς έμεινε αναπάντητη.