Μαξίμου προς Ερντογάν: Απαράδεκτα και απορριπτέα τα περί ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών

Μαξίμου προς Ερντογάν: Απαράδεκτα και απορριπτέα τα περί ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών

Απαράδεκτες και απορριπτέες, χαρακτηρίζει το Μαξίμου τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, περί «ανταλλαγής» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.

Και τονίζει πως, η Ελλάδα και η ΕΕ περιμένουν την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις.

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού επισημαίνεται ακόμη ότι από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κρατείται το θετικό σκέλος των δηλώσεων Ερντογάν υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο, αλλά αυτά θα φανούν στην πράξη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:  

Από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κρατούμε το θετικό σκέλος. Τη στροφή του υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο και τη στήριξη στον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες σε σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην ασφάλεια. Περιμένουμε, ωστόσο, όλα αυτά να φανούν στην πράξη με την αλλαγή της προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα, τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι είναι απαράδεκτη και απορριπτέα.

Η θέση της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις.