Μάτι: Απαλλάσσονται από τέλη και φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων οι «κόκκινες» οικίες

Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη, φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων και τέλος ακίνητης περιουσίας των ιδιοκτητών ακινήτων τα οποία κρίθηκαν μη κατοικήσιμα σε περιοχές που κηρύσσονται σε έκτακτη ανάγκη λόγω φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμό), προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση το μέτρο θα έχει και αναδρομική ισχύ από τις 23 Ιουλίου 2018.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτσης ο πυρόπληκτος δεν χρειάζεται να προβεί σε καμία ενέργεια για την ένταξή του στη ρύθμιση, καθώς τη διαδικασία θα κινήσουν αυτεπαγγέλτως οι υπηρεσίες δόμησης των οικείων δήμων μέσω αναζήτησης από το Υπουργείο Υποδομών των εκθέσεων αυτοψίας που έχουν γίνει  για τα ακίνητα που έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα.

Ωστόσο, όπως επισήμανε το ΚΚΕ, που για την ιστορία ψήφισε παρών, το κονδύλι θα προέρχεται από τους δήμους, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις οικίες που χαρακτηρίστηκαν κίτρινες, παρά μόνο για τις κόκκινες, δηλαδή αυτές που θα γκρεμιστούν για να χτιστούν από την αρχή.

Αλέξανδρος Διαμάντης