«Μανιφέστο» Τσακαλώτου στην Αυγή για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας

«Μανιφέστο» Τσακαλώτου στην Αυγή για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας

Τις στρατηγικές επιλογές που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία μετασχηματισμού του, περιγράφει με άρθρο του στην Αυγή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως επισημαίνει το κόμμα πρέπει να εστιάσει στις γυναίκες, την κλιματική αλλαγή. τον πολιτισμό σε συνδυασμό με τη «δουλειά μυρμηγκιού».

«Οι αντικειμενικές συνθήκες για το χτίσιμο μιας νέας ηγεμονίας υπάρχουν. Στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε και τις υποκειμενικές. Η διαδικασία της διεύρυνσης του κόμματος αποτελεί μια θαυμάσια πρώτη ευκαιρία γι αυτό το εγχείρημα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός Οικονομικών. 

Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπερασπίζεται την αύξηση των μισθών ως εργαλείο ανάπτυξης γράφοντας: «οι χαμηλοί μισθοί και η ανασφάλεια δεν βοηθούν τους εργαζόμενους να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, ούτε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες, αφού υπάρχει η εύκολη λύση του αναλώσιμου εργαζομένου. Αυτός είναι ένας από τους λόγους, άλλωστε, που στο αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα συνέδεσε την ανάπτυξη με την ποιότητα των θέσεων εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα».

Τέλος, ο Ε. Τσακαλώτος ότι ο πολιτισμός επηρεάζει το πως σκέφτονται οι άνθρωποι τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους με τους άλλους. «Χωρίς άποψη για αυτό το πολιτισμικό φίλτρο κατανόησης των ανθρώπων, ηγεμονία απλώς δεν χτίζεις», συμπληρώνει.