Παραδοχή Μ. Ζορμπά ότι αρχαιολογικά μνημεία πέρασαν στο υπερταμείο

Παραδοχή Μ. Ζορμπά ότι αρχαιολογικά μνημεία πέρασαν στο υπερταμείο

Ως «φασαρία για το τίποτα» χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από την καταγγελία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ότι στον κατάλογο με τα 10.119 ακίνητα του Δημοσίου που δόθηκαν προς αξιοποίηση στο υπερταμείο περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ η νέα υπουργός πολιτισμού υποστήριξε ότι η παραχώρηση γίνεται εξαιτίας νόμου του 2016 που έδινε στο υπερταμείο το σύνολο των ακινήτων του δημοσίου με εξαίρεση των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων, των περιοχών Ramsar κ.α. Συμπλήρωσε, δε, ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει τη νομική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών.

«Υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ αλλά δεν το ξέρω» είπε η Μυρσίνη Ζορμπά.

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία» προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε αν είναι κάτι που απειλεί τα μνημεία ή μια χρόνια ασθένεια του υπουργείου να μην έχει κτηματολόγιο».
 
Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση λέγοντας ότι «θα δούμε αν είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί». Ζήτησε, δε, «να τοποθετηθεί το ΥΠΟΙΚ που μας διαβεβαιώνει ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω αυτό».

«Υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ αλλά δεν το ξέρω» πρόσθεσε για τη σύνταξη του καταλόγου το 2016.

Μάλιστα στην τόνισε ότι ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε από την Βουλή και υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που σύμφωνα με την ίδια δεν θα έβαζαν σε δοκιμασία κανένα αρχαιολογικό χώρο και χώρο που ανήκει σε πολιτιστικής κληρονομιά και η οποία προστατεύεται συνταγματικά.