Μ. Τσαβούσογλου: «Μη νόμιμες» οι επαφές της Αθήνας με τον Χάφταρ

Μ. Τσαβούσογλου: «Μη νόμιμες» οι επαφές της Αθήνας με τον Χάφταρ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης Τουρκίας - Λιβύης για τον καθορισμό των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, οι επαφές της Ελλάδας με τη διοίκηση του στρατάρχη της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ είναι «μη νόμιμες».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε πως η μόνη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη είναι η αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, με έδρα την Τρίπολη.

«Αν η Ελλάδα επιθυμεί να κάνει κάτι (με τη Λιβύη), στην πραγματικότητα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με την Τρίπολη», τόνισε ο Τσαβούσογλου σε ομιλία του σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αφγανό ομόλογό του στην Άγκυρα.

Επίσης ο Τσαβούσογλου τόνισε πως η Άγκυρα συνεχώς τονίζει πως είναι έτοιμη να υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με όλες τις παράκτιες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία, είναι άκυρη και υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν μονομερώς τις γεωτρήσεις και ότι η Ελλάδα συνεχίζει επαφές με Αίγυπτο, Ισραήλ και τον Λίβανο, προσπαθώντας να κρατήσει απ έξω την Τουρκία, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Εμείς πρωτίστως χαλάσαμε ένα μεγάλο παιχνίδι στέλνοντας τα πλωτά μας γεωτρύπανα εκτός υφαλοκρηπίδας μας στις περιοχές που έδωσε άδειες η 'ΤΔΒΚ' στην ΤΠΑΟ (Ανώνυμος Συνεταιρισμός Τουρκικών Πετρελαίων). Δεν περίμεναν τέτοια κίνηση από την Τουρκία. Τώρα άλλαξαν οι ισορροπίες. Επικρατεί πανικός. Προσπαθούν να εκδοθούν αποφάσεις από την ΕΕ. Από την άλλη βλέπουμε ότι μαζί με την Ελλάδα, κάποιες χώρες της περιοχής, με τη συμφωνία που υπογράψαμε με την Λιβύη αντιδρούν υστερικά. Βλέπουμε ότι κάνουν βήματα που δεν χωράνε στην διπλωματική ευγένεια και ωριμότητα. Π.χ. η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα. Πράγματι πρόκειται για απαράδεκτη κατάσταση», ισχυρίστηκε.

Ακολούθως ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι «Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε παρόμοια συμφωνία και με την Ελλάδα»,  και τόνισε ότι η υπογραφή τέτοιων συμφωνιών για την μοιρασιά του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι ωφέλιμη για όλους».

Ο κ Τσαβούσογλου, αφού σημείωσε ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, παρότι γνωρίζει η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ δεν μπορεί να υπογράψει διακρατικές συμφωνίες αλλά μόνο μνημόνια, και αυτό είναι συμβατό με το διεθνές δίκαιο, είπε ότι η Ελλάδα, αντί για αβάσιμες κατηγορίες πρέπει να φερθεί με σωφροσύνη και να μάθει να μοιράζεται...

Ο κ. Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση αν θα προχωρήσει η Τουρκία σε γεωτρήσεις σε νέες περιοχές μετά από αυτή την συμφωνία είπε: «Έχουμε δύο πλοία σεισμικών ερευνών. Σήμερα κάνουν σεισμικές έρευνες στην Μεσόγειο και άλλες περιοχές, την Μαύρη Θάλασσα. Πρώτα μπορούν να γίνουν σεισμικές έρευνες σε αυτές τις περιοχές. Κατόπιν, αν έχουμε στοιχεία ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν, στέλνουμε και τα γεωτρύπανά μας, για τις ενέργειες και εργασίες μας στην δική μας υφαλοκρηπίδα δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν».

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, νωρίτερα σήμερα δήλωσε στην τουρκική βουλή πως «Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει την παραμικρή παραχώρηση από τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι εντός του 2020 η Τουρκία θα προχωρήσει σε πέντε νέες γεωτρήσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Τι έγραψε ο αρχηγός του Λιβυκού Στόλου στα ελληνικά

Φον Ντερ Λάιεν: Απαράδεκτη η δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο