Μ. Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα δεν είναι παίκτης στη Λιβύη»

Μ. Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα δεν είναι παίκτης στη Λιβύη»

Σε νέα κλιμάκωση της ρητορικής της προχώρησε η Άγκυρα, με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει από το Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι η Ελλάδα «η Ελλάδα δεν είναι παίκτης στη Λιβύη» και ότι ήθελε να βρεθεί στο Βερολίνο για να θίξει ένα «θέμα εκτός ατζέντας, τη συνεργασία μας με την Λιβύη».

Ειδικότερα, ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η «Ελλάδα έρχεται στην επικαιρότητα μόνο για την υπογραφή της συμφωνίας με την Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιας δικαιοδοσίας», προσάπτοντας στην Αθήνα ότι αξιολογεί με «στενή οπτική τις εξελίξεις στην Λιβύη μέσω της συμφωνίας οριοθέτησης των ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας». «Τις αξιολογούν μόνο από το πλαίσιο μιας συμφωνίας, ενώ το πρόβλημα είναι η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη», είπε και διερωτήθηκε «τι έχει κάνει η Ελλάδα πάνω σε αυτό το κομμάτι μέχρι σήμερα;».

Εκφράζοντας ξανά την ενόχληση της Άγκυρας ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η πρόσκληση της Αθήνας στον λίβυο στρατάρχη Χάφταρ έγινεμε αποκλειστικό σκοπό να φανεί πως είναι κατά του τουρκολιβικού συμφώνου και πως αυτό «δεν είναι ώριμη συμπεριφορά».

«Η Ελλάδα αντί να καλέσει την νόμιμη (αναγνωρισμένη) κυβέρνηση,  προτίμησε κάποιον που δεν είναι νόμιμος και αυτό δείχνει ότι είναι λάθος η οπτική της γωνία. Δήθεν θα τον προσκαλέσει (σσ. τον Χάφταρ) και θα μας απαντήσει. Δεν είναι ώριμη στάση αυτή. Η γειτονική μας Ελλάδα πρέπει να επιδείξει μιαν στάση υπέρ του διαμοιρασμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας δεν θα λύσει τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Αναφερόμενος στις τουρκικές ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τσαβούσογλου κάλεσε την Ελλάδα «να πείσει» την Κυπριακή Δημοκρατία να αλλάξει στάση καθώς «η ανατολική Μεσόγειος ανήκει σε όλους μας», ενώ χαρακτήρισε το project του αγωγού EastMed «ένα πολιτικό παιχνίδι, που δεν έχει καμία τύχη να γίνει πραγματικότητα».

«Έως σήμερα μαζί με τις χώρες γύρω από την Μεσόγειο, προσπάθησαν να απομονώσουν την Τουρκία. Αντί αυτό πρέπει να δείξουν ότι είναι έτοιμοι για μοίρασμα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τέτοιες εργασίες μαζί τους», είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι «αυτό ο πρόεδρος μας το είπε στον κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο στην σύνοδο κορυφής. Υπάρχει πιο ειλικρινής προσέγγιση; Δυστυχώς τέτοια συμπεριφορά της Ελλάδας δεν λύνει τα προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και δεν συμβάλει στην Λιβύη», ανέφερε.