Μ. Σχοινάς: Οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές θα ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον

Μ. Σχοινάς: Οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές θα ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σήμερα ότι οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων των δανειστών με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση των αποφάσεων του τελευταίου Eurogroup στην παρούσα φάση εξελίσσονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που συνδέουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα με το καθεστώς υπό το οποίο θα λειτουργούν τα μέλη του Ταμείου αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε κανένα σχόλιο, σημειώνοντας εκ παραλλήλου ότι οι αποφάσεις των υπουργών της ευρωζώνης για την Ελλάδα είναι σαφείς και περιγράφουν τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν.

«Οποιοδήποτε εγκατάσταση υποδοχής είναι καλύτερη από την ντροπή της Ειδομένης», ανέφερε ερωτηθείς για τους πρόσφυγες της Ειδομένης  και το έαν έχουν μεταφερθεί σε προσφυγικούς καταυλισμούς με σημαντικές ελλείψεις.

Ο Μ. Σχοινάς δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη γι'' αυτά τα δημοσιεύματα και τόνισε ότι οι άνθρωποι από την Ειδομένη μεταφέρθηκαν σε οργανωμένες εγκαταστάσεις υποδομής γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Σημείωσε, επίσης, ότι οι εγκαταστάσεις αυτές χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και ότι τόσο οι ελληνικές αρχές όσο και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εργάζονται για να διευκολύνουν τη ζωή των προσφύγων.

Εξάλλου, σχετικά με τα πέντε τελευταία κριτήρια που πρέπει να ικανοποιήσει η Τουρκία προκειμένου να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, η εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό ανέφερε ότι ο διάλογος με την Επιτροπή συνεχίζεται και ότι σημειώνεται πρόοδος. Η Ν. Μπερτό ανακοίνωσε ότι ο νέος Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, πρόκειται να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες, εντός της εβδομάδας, προκειμένου να συζητήσει με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο το ζήτημα αυτό.

Συνεχίζοντας, η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον κ. Τσελίκ, προκειμένου να καταγράψουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία σχετικά με τις πέντε τελευταίες προϋποθέσεις.

Η Ν. Μπερτό υπενθύμισε ότι το ζήτημα της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, που ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα, έχει κλείσει, καθώς υπεγράφη από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σχετικά με το ζήτημα της προστασίας δεδομένων ανέφερε ότι «σημειώνεται πρόοδος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ