Μ. Σχοινάς: Όχι στις συλλήψεις δημοσιογράφων που κάνουν τη δουλειά τους

Μ. Σχοινάς: Όχι στις συλλήψεις δημοσιογράφων που κάνουν τη δουλειά τους

Νέα παρέμβαση της Κομισιόν στο θέμα της ελευθερίας έκφρασης στην Ελλάδα δια του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά ο οποίος δηλώνει για μια ακόμη φορά ότι «κανένας δημοσιογράφος δεν πρέπει να συλλαμβάνεται επειδή κάνει τη δουλειά του». Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται πως οι έρευνες της OLAF εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ο κ. Σχοινάς απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την ελευθερία έκφρασης στην Ελλάδα επισημαίνοντας τη θέση της Κομισιόν. Το γεγονός πάντως ότι το θέμα επανέρχεται συνεχώς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαιώνει τις διαστάσεις που έχει λάβει σε διεθνές επίπεδο η κράτηση των τριών δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος μετά από μήνυση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Υπενθυμίζεται πως η κράτηση των τριών δημοσιογράφων αποτέλεσε θέμα για πολλές ημέρες στα ξένα και κυρίως τα Ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης ενώ οδήγησε σε ρεπορτάζ όπως αυτό του Politico που επιβεβαίωσε την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Αρχή Καταπολέμησης της Απάτης και της διαφθοράς (OLAF)

Στην έρευνα της OLAF αναφέρθηκε και η  εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό η οποία σημείωσε πως είναι σε εξέλιξη και ως εκ τούτου δεν είναι εφικτός ο οποιοσδήποτε σχολιασμός στην παρούσα φάση. Διευκρίνισε επίσης, για μια ακόμη φορά, πως η Κομισιόν στις επισκέψεις της στους καταυλισμούς στην Ελλάδα δεν διεξάγει έρευνες διότι έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Η κ. Μπερτό σχολίασε και το πρόσφατο δημοσίευμα των  New York Times, σχετικά με τις άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό της Μόρια τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι κακή και σε άλλα νησιά. Μάλιστα επικεντρώθηκε στην περίπτωση της Σάμου.

Σημείωσε μάλιστα ότι η Κομισιόν έχει ειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές καθώς και ότι θα συνδράμει με όλα της τα μέσα προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.

Φωτογραφία intime news