Μ. Σχοινάς: Η Κομισιόν δε θα παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για το Brexit

Μ. Σχοινάς: Η Κομισιόν δε θα παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για το Brexit

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "δεν θα διεξαγάγει εκστρατεία" και "δεν θα παρέμβει" στη δημόσια συζήτηση στη Βρετανία όσον αφορά την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της Μαργαρίτης Σχοινάς.

"Η Επιτροπή δεν θα κάνει εκστρατεία (...) δεν θα παρέμβει στην εκστρατεία", δήλωσε ο εκπρόσωπος ερωτηθείς κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Εξήγησε πως η Επιτροπή "διευκόλυνε" τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και τους 27 εταίρους της στην ΕΕ, οι οποίες κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό κατά του "Brexit" που εγκρίθηκε το βράδυ της Παρασκευής, "Ο ρόλος μας σταματά εδώ", πρόσθεσε ο Μ. Σχοινάς.

Με τη συμφωνία αυτή ανά χείρας, την οποία απέσπασε έπειτα από τριάντα ώρες έντονων συζητήσεων την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ο Ντέιβιντ Κάμερον ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο στη Βρετανία την εκστρατεία του για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ.

Όμως ο αγώνας προμηνύεται πολύ δύσκολος, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων και ο βρετανός πρωθυπουργός προσκρούει σε ένα ισχυρό ρεύμα ευρωσκεπτικισμού στο εσωτερικό του ίδιου του συντηρητικού κόμματός του. Έτσι, έξι μέλη της κυβέρνησής του, καθώς και ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, χαρισματική φυσιογνωμία των Τόρις, επέλεξαν να ταχθούν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ ("Brexit").

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται "οποιαδήποτε εκτίμηση", οποιαδήποτε ανάμιξη σε αυτή τη συζήτηση, επέμεινε σήμερα ο Σχοινάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ