Μ. Σχοινάς: Δεν είναι ταμπού να μιλάμε για τα χρέη που μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές

Μ. Σχοινάς: Δεν είναι ταμπού να μιλάμε για τα χρέη που μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές

Του Βασίλη Γεώργα

Έμμεση παρέμβαση υπέρ της αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού και των συντάξεων στην Ελλάδα που είναι το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις της τρέχουσας αξιολόγησης έκανε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών  τόνισε ότι 'δεν πρέπει να είναι ταμπού το μην συζητάμε με ποιο τρόπο δεν θα αφήνουμε πίσω χρέη στις νέες γενιές και πρέπει να συζητηθεί από εμάς και όχι από τους δανειστές μας. Ο ίδιος είπε ότι «η κοινωνία στην Ελλάδα δέχεται ως λογικό να υπάρχουν ολόκληρες γενιές Ελλήνων οι οποίοι μπορούν να λύνουν τα δικά τους προβλήματα σε βάρος των παιδιών και των εγγονιών τους. Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση αλληλεγγύης γενεών, ότι τα δυσθεώρητα χρέη που σωρεύονται είναι συνέπεια της λογικής ας δανειστούμε και έχει ο Θεός.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην πρώτη ταχύτητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ, και όπως είπε η χώρα είναι «μαγαζί γωνία».

«Η Ελλάδα είναι στην πρώτη ταχύτητα, βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα. Είναι η μόνη χώρα της Ν.Α Ευρώπης η οποία είναι μέλος ευρωζώνης, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι το μαγαζί γωνία στην περιοχή μας», είπε χαρακτηριστικά αλλά εξήγησε ότι αυτό συνέβη επειδή οι ευρωπαίοι έκριναν ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα του Πλάτωνα εκτός, και συνέβη επειδή εκείνο το δραματικό πρωινό του Eurogroup το 2015 ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ αναφώνησε ότι η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη είναι Ελλάδα».

Κατά τον εκπρόσωπο της Ε.Ε η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να μείνει στην πρώτη ταχύτητα αλλά υπό βασικές προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων να να ξαναφτιάξει το κράτος της που έχει φτυνήνει αλλά δεν έχει μικρύνει».

Ο κ. Σχοινάς παρότρυνε την Ελλάδα επίσης να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι αποτελεί θέμα πλανητικού ενδιαφέροντος., «Αυτό το πλανητικό ενδιαφέρον πρέπει να το εκμεταλλευτούμε πετυχαίνοντας και απορρίπτοντας μεσσιανικές λύσεις», σημείωσε και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς ωστόσο να απαντήσει αν αυτό το περιμένει να γίνει στις 20 Μαρτίου ή αργότερα.