Μ. Πετσίτης: Μια ωρολογιακή βόμβα στα υπόγεια του Μαξίμου

Μ. Πετσίτης: Μια ωρολογιακή βόμβα στα υπόγεια του Μαξίμου

Του Γιώργου Φιντικάκη

Διαδέχονται η μία την άλλη, οι αποκαλύψεις για τις σχέσεις του Μ. Πετσίτη με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, προκαλώντας αμηχανία στην κυβέρνηση, ενώ κορυφαία στελέχη επιχειρούν ήδη να βγουν έξω από το κάδρο, δηλώνοντας ότι δεν τον γνωρίζουν ή ότι δεν τον έχουν δει ποτέ.

Κι όμως ο Μ. Πετσίτης αποκαλύπτεται πως ήταν ένα πρόσωπο πανταχού παρών σε όλες τις μεγάλες στιγμές του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανιζόμενος τόσο στα γραφεία του Αλέξη Τσίπρα στη Κουμουνδούρου (και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015), όσο και στο Μαξίμου.

Την ίδια στιγμή που ένα κορυφαίο στέλεχος, όπως ο Γ. Σταθάκης δήλωνε χθες ότι δεν τον «έχω δει ποτέ μου, δεν με ενδιαφέρει η υπόθεση Πετσίτη», παλαιοί του σύντροφοι, όπως ο Θ. Κιτσάκος, τον οποίο και ο πρώτος απέλυσε, δηλώνουν επισήμως ότι δέχονταν απροειδοποίητες επισκέψεις από τον συνεργάτη του Ν. Παπά, προκειμένου να μεταφέρει υπηρεσιακά έγγραφα από και προς την εταιρεία.

«Όποτε πήγαινα στο Μαξίμου, στο ημιυπόγειο, στα γραφεία απέναντι από το σαλονάκι, έβλεπα τον Μανώλη Πετσίτη», δηλώνει ο κ. Κιτσάκος, έχοντας ήδη αποκαλύψει στο Liberal.gr από το βράδυ της Τρίτης, ότι ο στενός συνεργάτης του Ν.Παπά τον επισκεπτόταν στη ΔΕΠΑ «ως εκπρόσωπος των υπηρεσιών του Μαξίμου».

Τον Μ. Πετσίτη όμως δεν έβλεπε στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο ο κ. Κιτσάκος, αλλά και όσοι υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη, το επισκέπτονταν, τον συναντούσαν να συνομιλεί με στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και να μεταφέρει έγγραφα από και προς αυτό.

Στην πραγματικότητα ο κ. Πετσίτης είχε τον αέρα του ανθρώπου που δεν γνωρίζει κλειστές πόρτες στα κρατικά κτίρια και τα κυβερνητικά γραφεία. Και σύμφωνα με τα όσα είπε χθες στον ΣΚΑΙ και ο κ. Κιτσάκος, ο στενός συνεργάτης του Ν.Παπά μπαινόβγαινε απροειδοποίητα στη ΔΕΠΑ, όταν ερχόταν να τον επισκεφτεί, «μπουκάροντας» δίχως να έχει νωρίτερα ενημερώσει για να μεταφέρει έγγραφα από και προς το Μαξίμου.

Στα υφιστάμενα ερωτήματα προστίθενται καθημερινά νέα, όπως ποιους ακριβώς υπονοεί ο κ. Κιτσάκος, όταν δηλώνει ότι απείλησαν τη ζωή του, ακόμη και μέσα στη Βουλή. «Ασύμμετρη απειλή δεν είναι μόνο μια μοτοσυκλέτα που σταματά δίπλα σου για ένα δευτερόλεπτο, αλλά ομοίως ίσως και περισσότερο, να σε εγκαλούν δημόσια μέσα στη Βουλή και μάλιστα εν ονόματι της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης», ήταν τα λόγια του στον ΣΚΑΙ.

Του κρατούσε την τσάντα...

Ο Μ. Πετσίτης επομένως ήταν ένα απόλυτα γνώριμο πρόσωπο στο Μαξίμου, ακριβώς λόγω των σχέσεών του με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Σχέσεις που επιβεβαιώνουν και πρώην σύντροφοι των Τσίπρα-Παππά, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου που θυμήθηκε χθες ότι ο Πετσίτης «ήταν ένας μόνιμος συνοδός στις μετακινήσεις του Παππά την περίοδο που ήταν διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση», προσθέτοντας λίγο αργότερα ότι «του κρατούσε την τσάντα στα ραντεβού του».

Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν ο Πρωθυπουργός παρά την προσπάθειά του προχθές στη Βουλή, να κρύψει την αμηχανία του, άφησε να εννοηθεί ότι κάτι υπάρχει στην υπόθεση Πετσίτη. «...Καλά το πάτε, δε λέω, στην απελπισία σας μπορεί να βγάλετε κάτι...», δήλωσε σε κάποια αποστροφή του λόγου του το βράδυ της Τρίτης από το βήμα της Βουλής.

Εντύπωση πάντως προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις Σταθάκη στο «Θέμα 104,6», όταν ερωτηθείς αν ο ίδιος γνωρίζει τον κ. Πετσίτη, δήλωσε γελώντας, «δεν τον ξέρω, δεν έχω ιδέα απ'' αυτά, δεν με ενδιαφέρει», απάντηση που στερείται σοβαρότητας από τον αρμόδιο για τη ΔΕΠΑ υπουργό, και για ένα θέμα που έχει προκαλέσει τόσο θόρυβο.

Πλέον το μπαλάκι βρίσκεται αποκλειστικά στο Μαξίμου που καλείται να απαντήσει τις είδους «υπηρεσίες εκπροσωπούσε» τελικά ο κ. Πετσίτης, όταν επισκέπτονταν κρατικές εταιρείες όπως η ΔΕΠΑ, όντας ταυτόχρονα έμμισθος υπάλληλος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, και μάλιστα με ετήσιο μισθό άνω των 70.000 ευρώ τη πρώτη χρονιά, και πάνω από 130.000 ευρώ τη δεύτερη.

Εύλογο το ερώτημα, αφού τόσες ημέρες δεν έχει απαντηθεί το αυτονόητο, δηλαδή τι είδους υπηρεσίες αφορούσαν αυτά τα χρήματα και αν οι περίφημες «μαξιμινές υπηρεσίες» συμπεριελάμβαναν και κάποιου είδους διαμεσολαβητικό ρόλο του κ. Πετσίτη, προκειμένου η ELFE να συνεχίζει να παίρνει φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ.