Μ. Κεφαλογιάννης: Συνεγγυητικό ταμείο της ΕΕ για πρόληψη φαινομένων τύπου Thomas Cook

Μ. Κεφαλογιάννης: Συνεγγυητικό ταμείο της ΕΕ για πρόληψη φαινομένων τύπου Thomas Cook

Οφείλουμε να προστατέψουμε την τουριστική μας βιομηχανία από φαινόμενα τύπου Thomas Cook. Τους Ευρωπαίους ξενοδόχους και εργαζόμενους του Τουρισμού που ζημιώνονται χωρίς να φταίνε. Αλλά κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης αναφερόμενος στην συζήτηση για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις αρνητικές συνέπειες της χρεοκοπίας της Thomas Cook.

«Πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα δημιουργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός συνεγγυητικού ταμείου που θα καλύπτει στο μέλλον παρόμοια προβλήματα και δεν θα οδηγεί στην απόγνωση επιχειρηματίες, εργαζόμενους αλλά και τουρίστες, ενώ θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων και στον τομέα του Τουρισμού.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι η χρεοκοπία του τουριστικού κολοσσού και στη χρονική συγκυρία που αυτή σημειώθηκε δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.

Παράλληλα, ο κ. Κεφαλογιάννης κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του είπε: «Ο τομέας του τουρισμού στη χώρα μου, την Ελλάδα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της εθνικής της οικονομίας.

Ο όμιλος Thomas Cook συνεργαζόταν με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδος, αρκετά εκ των οποίων είχαν αποκλειστική σχέση μαζί του.

Η εταιρεία Thomas Cook κατά την πάγια πρακτική της δεν πραγματοποίησε πληρωμές το μήνα Σεπτέμβριο. Ενώ η επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή της ήταν για τις 4 Οκτωβρίου και η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, λόγω της χρεοκοπίας της.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πιο δυνατοί τουριστικοί μήνες, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, που η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Ελλάδα πλησιάζει ή αγγίζει το 100% να μείνουν παντελώς απλήρωτοι αν και οι πελάτες της Thomas Cook φιλοξενήθηκαν κανονικά έχοντας οι ίδιοι αποπληρώσει την Thomas Cook.

Με συνέπεια αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα να αντιμετωπίζουν όχι μόνο πρόβλημα ρευστότητας, αλλά ακόμη και βιωσιμότητας.

Ενώ κάποιες, λόγω της αποκλειστικής τους συνεργασίας με τη συγκεκριμένη εταιρεία αναγκάστηκαν να διακόψουν νωρίτερα τη λειτουργία τους, αρκετά πριν το τέλος της τουριστικής περιόδου και να προχωρήσουν σε απόλυση των εργαζομένων τους.

Ενώ σημαντικός αριθμός τουριστών, που αν και είχαν πληρώσει την εταιρεία που χρεοκόπησε, δεν μπόρεσαν να απολαύσουν τις διακοπές τους στον τουριστικό προορισμό που είχαν επιλέξει.

Αλλά οι όποιες περιγραφές δεν λύνουν το πρόβλημα που δημιούργησε η χρεοκοπία της Thomas Cook».

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως τα κράτη - μέλη των οποίων ο τουριστικός κλάδος υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες εξαιτίας της κατάρρευσης του τουριστικού κολοσσού Thomas Cook, οφείλουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές των επιχειρήσεων αλλά και να προστατευθούν όσο περισσότερες θέσεις εργασίας. 

Καταληκτικά κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε: «Αλλά δεν αποτρέπει τη δημιουργία παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον. Και η δική μας συμβολή με αφορμή τη συγκεκριμένη χρεοκοπία είναι αυτό ακριβώς. Να συμβάλλουμε στην αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον. Που απειλούν τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας. Για το λόγο αυτό συνυπογράφουμε, οι συνάδελφοί μου και εγώ εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το συγκεκριμένο ψήφισμα και ζητάμε να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρέπει να λάβουμε συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα, ώστε να αποφευχθεί και να αποτραπεί στο μέλλον παρόμοια αρνητική εξέλιξη».