Μ. Κεφαλογιάννης: Να πάρει θέση η ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας

Μ. Κεφαλογιάννης: Να πάρει θέση η ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας

Να πάρει θέση για την τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας, κάλεσε της Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Μανώλης Κεφαλογιάννης με κατεπείγουσα ερώτηση.

Ειδικότερα ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, με αφορμή τις νέες προκλητικές δηλώσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ρωτά τα εξής:
 
«Τον περασμένο χρόνο, ο Τούρκος Πρόεδρος, με συνεχείς προκλητικές δηλώσεις του είχε αμφισβητήσει ευθέως τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, που καθόρισε τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας και αποτελεί, για περίπου ένα αιώνα τον πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας.

Την εβδομάδα αυτή στη Γενεύη διεξάγονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, που στόχο έχουν την επανένωση της Νήσου μετά από 43 χρόνια παράνομης στρατιωτικής κατοχής μεγάλου μέρους της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα.

Αυτήν την ώρα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προχωρά σε μία νέα πρόκληση κατά της Ελλάδος και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Με ανακοίνωσή του προειδοποιεί την Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων υποδομής για την κατοίκηση μικρών νησιών του Αιγαίου. Την ίδια στιγμή, τουρκικά αεροσκάφη με πλήρη οπλισμό παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και το FIR Αθηνών.
 
Ερωτάται η Επιτροπή:

- Πως κρίνει τη συνεχή προκλητικότητα των τουρκικών Αρχών;

- Τι θέση παίρνει στην αμφισβήτηση έργω και λόγω των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος από την τουρκική πλευρά;»