Μ. Καλογήρου: Διφορούμενο μήνυμα για τη Δικαιοσύνη

Μ. Καλογήρου: Διφορούμενο μήνυμα για τη Δικαιοσύνη

Ένα μήνυμα με πολλές αναγνώσεις επέλεξε να στείλει προς τη Δικαιοσύνη ο νέος υπουργός, Μιχάλης Καλογήρου, με το «καλημέρα» της ανάληψης των νέων καθηκόντων του.

«Δικαιοσύνη και πολιτική εξουσία πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά της μάχης απέναντι στους εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο μέχρι χθες γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου δημιουργώντας ήδη προβληματισμό στο χώρο των Δικαστών και των Εισαγγελέων που έχουν κατ'' επανάληψη καταγγείλει την κυβέρνηση για προσπάθεια ποδηγέτησης του θεσμού.

Η Δικαιοσύνη ως ανεξάρτητος θεσμός και πυλώνας της ίδιας της Δημοκρατίας και της λειτουργίας του πολιτεύματος εκ του ρόλου της βρίσκεται απέναντι στους εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος, ενώ εκ των πραγμάτων οφείλει να βρίσκεται απέναντι και στην πολιτική εξουσία όταν αυτή επιχειρεί να παραβιάσει τους νόμους του κράτους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της προσπάθειας της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να παρέμβει στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με το νομοσχέδιο που κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ένα νομοσχέδιο το οποίο σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες κατάρτισε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης.

Ως εκ τούτου το μήνυμά του προς τη Δικαιοσύνη εγείρει ερωτήματα που χρίζουν απαντήσεων ώστε να διευκρινιστεί τι ακριβώς εννοεί λέγοντας πως πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά. Άλλωστε υπάρχει και το ενδεχόμενο κάθε κυβέρνηση να θεωρεί εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος επικριτές της για πράξεις και παραλείψεις στο έργο της, γεγονός που δεν δύναται να οδηγήσει στην ίδια πλευρά και τη δικαιοσύνη η οποία οφείλει να λαμβάνει αποφάσεις βάσει νόμων και όχι με βάση το ποιόν θεωρεί η πολιτική ηγεσία εχθρό...