Να εξορίσουμε οριστικά και αμετάκλητα τη βία από τα γήπεδα

Να εξορίσουμε οριστικά και αμετάκλητα τη βία από τα γήπεδα

Για θέματα ασφαλείας στους ποδοσφαιρικούς αγώνες τοποθετήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια του 18ου Συνεδρίου της UEFA, τονίζοντας ότι το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της σημερινής κυβέρνησης.

«Η αντιμετώπιση της βίας και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της σημερινής κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και συνέχισε: «Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η προσπάθεια μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της αθλητικής βίας και τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των αθλητικών διοργανώσεων».

Παράλληλα ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως επιδιώκεται η ασφάλεια στα γήπεδα ποδοσφαίρου κι εν γένει τις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας για όλους τους πολίτες και τις οικογένειες τους.

«Ο ρόλος του κράτους και της Αστυνομίας είναι να εφαρμόζουν πιστά το νόμο και να επιτελούν με αποτελεσματικότητα το έργο τους. Το ίδιο όμως χρειάζεται να κάνουν και όλοι οι φορείς του ποδοσφαίρου, από την UEFA και την ΕΠΟ έως τους συλλόγους. Χρειάζεται η συνεργασία όλων προκειμένου να εξορίσουμε οριστικά και αμετάκλητα τη βία από τα γήπεδα.

Πρόκειται για ένα στόχο απολύτως εφικτό», συνέχισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Μιλώντας για τα βίαια επεισόδια που σημειώνονται συχνά στα ελληνικά γήπεδα ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε: «Είναι χαρακτηριστικό ότι στους αγώνες που δίνουν οι ελληνικές ομάδες στο Champions League και του Εuropa League, δεν εκδηλώνονται βίαια επεισόδια. Αντίθετα στους αγώνες που δίνουν οι ίδιες ομάδες στις ελληνικές διοργανώσεις εκδηλώνονται συχνά βίαια επεισόδια».

«Οι ίδιοι φίλαθλοι και οι ίδιοι οπαδοί – όχι στο σύνολό τους βεβαίως – επιδεικνύουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες συμπεριφορές. Σέβονται τους νόμους και τους κανόνες στην Ευρώπη. Τους ξεχνούν στην Ελλάδα. Σέβονται τους νόμους και τους κανόνες τις Τετάρτες. Τους ξεχνούν τις Κυριακές».

«Πρόκειται για ένα παράδοξο που δεν παρατηρείται στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στα πρωταθλήματα των οποίων θέλουμε να μοιάσει και το δικό μας. Το παράδοξο αυτό χρήζει οπωσδήποτε ερμηνείας. Γιατί συμβαίνει;», αναρωτήθηκε και συνέχισε: «Η απάντηση σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα των θεσμών και την πιστή εφαρμογή του νόμου. Τόσο οι Έλληνες φίλαθλοι και οπαδοί που παρακολουθούν από κοντά τους ευρωπαϊκούς αγώνες των ομάδων τους, όσοι και οι ίδιοι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι γνωρίζουν ότι θα έχουν συνέπειες αν παραβούν τους κανονισμούς της UEFA και προκαλέσουν επεισόδια. Αντίθετα στις ελληνικές διοργανώσεις δεν υπάρχει η αντίστοιχη βεβαιότητα για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου».

«Πεποίθησή μου είναι ότι τα κράτος και η Αστυνομία μπορούν και πρέπει να επιτελέσουν το έργο τους διασφαλίζοντας την πιστή εφαρμογή του νόμου», δήλωσε.

«Δεν αρκούν όμως. Χρειάζεται και οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς του ποδοσφαίρου να επιδείξουν την ανάλογη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα για την πίστη τήρηση των κανονισμών. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσω και τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Διότι στόχος μας δεν είναι μόνο να επιστρέψουν οι οικογένειες στα γήπεδα. Δεν είναι μόνο να επιτραπεί κάποια στιγμή η μετακίνηση φιλάθλων χωρίς περιορισμούς», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και κατέληξε «απώτερος στόχος μας είναι η παρουσία της Αστυνομίας στα γήπεδα να καταστεί σταδιακά περιττή και η ευθύνη για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των αγώνων να ανατεθεί στους συλλόγους και τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς του ποδοσφαίρου. Πρωτάθλημα θα έχουμε όταν δεν θα υπάρχει αστυνομία στο γήπεδο. Αλλά θα υπάρχουν φίλαθλοι και των δύο ομάδων».