Μιχ. Χρυσοχοΐδης: Αν δεν αντιμετωπίσουμε τις μεταναστευτικές ροές θα περάσουν από πάνω μας

Μιχ. Χρυσοχοΐδης: Αν δεν αντιμετωπίσουμε τις μεταναστευτικές ροές θα περάσουν από πάνω μας

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σαφές μήνυμα προς όλους έστειλε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος. Αφού ξεκαθάρισε ότι το «μεταναστευτικό θα συνεχιστεί για δεκαετίες», τόνισε πως «να συνεχίσουμε σαν τη στρουθοκάμηλο να το κρύβουμε και να το αντιμετωπίζουμε ως κάτι έκτακτο τότε οι ροές θα περάσουν από πάνω μας κι όχι δίπλα μας».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη το πρόβλημα είναι συστημικό με γεωπολιτική και ανθρωπιστική διάσταση ενώ όπως είπε πολιτική απόφαση της κυβέρνηση είναι να «το αντιμετωπίσουμε συστηματικά και σοβαρά». Προτεραιότητά είναι να θωρακιστούν τα σύνορα στο μετρό του δυνατού τα σύνορά μας, να οργανωθεί η διοίκηση και να ετοιμαστεί η κοινωνία.

Κατά τον κ. Χρυσοχοϊδη ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος, διότι «οι βάρκες στο Αιγαίο δεν σταματούν να έρχονται». «Κι όσο περνούν οι μέρες έρχονται και περισσότερες γιατί έτσι έχει αποφασίσει η γείτονα χώρα. Θέλουμε να επενδύσουμε αυτό το χρόνο. Η ακατάσχετη φλυαρία και η ακατάπαυστη διαφωνολογία δεν μας αφορά και δεν επιτρέπεται σ' εμάς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν ήταν αποτελεσματικό. Κι αυτό επειδή ως αποτέλεσμα ήταν να σωρεύονται αιτήσεις, «να στοιβάζονται δηλαδή άνθρωποι στα νησιά και την ενδοχώρα και επίσης να μη γίνεται η διάκριση μεταξύ όσων δικαιούνται άσυλο και όσων δεν δικαιούνται». «Πρόκειται για ένα αδιέξοδο. Είναι μια παθητική πολιτική. Αυτές τις αβελτηρίες έρχεται αντιμετωπίσει το παρών νομοσχέδιο», επισήμανε. Είναι για παράδειγμα χαρακτηριστικό ότι «Χρειάζεται έξι μήνες να εγκριθεί από την υπηρεσία μια δαπάνη για να αλλάξει λάδια ένα αυτοκίνητο στο κιτ της Σάμου. Χρειάζεται κάθε μέρα ο διευθυντής ασύλου να μιλά με 35 επιχειρησιακούς επικεφαλής στα νησιά, είναι αδιανόητα αυτά αλλά δυστυχώς είναι πραγματικότητα».

Κλείνοντας ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι το παρών νομοσχέδιο στοχεύει στην ενσωμάτωση και ένταξη όλων αυτών των ανθρώπων. «Το νέο σχέδιο νόμου ζητά την συνεργασία του αιτούντος άσυλο σε όλα τα στάδια και για να του το ζητήσει του παρέχει από την πρώτη στιγμή που μπαίνει μέσα ό,τι πρέπει, νομική προστασία, περίθαλψη και αποτέλεσμα δηλαδή ταχύτητα», είπε.